ABD VE RUSYA ARASINDAKİ SAVAŞIN BÜYÜMESİ
ABD ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden yürütülen savaşın etkileri giderek derinleşiyor. İki ay sonra görevine veda edecek olan ABD Başkanı Joe Biden, Kiev’e Amerikan menşeli balistik füzeleri Rusya topraklarında kullanma izni verme olasılığını gündeme getirdi. Bu durumun yanında Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) füzelerinin etkileri de tartışılıyor.
PETİN’DEN YENİ NÜKLEER DOKTRİNDEN AÇIKLAMA
Rusya lideri Vladimir Putin, hükümetin internet sitesinde yayınlanan belgeye göre güncellenmiş nükleer doktrinini onayladı. Kasım ayında gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri öncesinde Putin, nükleer doktrinde değişiklik yapılmasını istemişti. Putin, Rusya’ya karşı yapılacak herhangi bir saldırının başka bir nükleer güç tarafından desteklenmesinin “ortak bir saldırı” olarak değerlendirileceği konusunda uyarıda bulundu.
KREMLİN’DEN RESMİ AÇIKLAMA
Kremlin, Putin’in imzaladığı güncellenmiş nükleer doktrinin “çok önemli bir metin” olduğunu vurguladı. Rusya’nın nükleer doktrinini mevcut duruma göre uyarlaması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Rusya, nükleer silahları her zaman bir caydırma aracı ve aşırı bir önlem olarak görmüştür. Nükleer tehdidi en aza indirmek için her zaman tedbir alınmıştır.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, Ukrayna’nın Kursk bölgesinde ABD yapımı uzun menzilli saldırı füzelerinin kullanılabileceği konusuna da Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, “Ordumuz durumu çok yakından izliyor.” yanıtını verdi. Kremlin, nükleer silah kullanma seçeneğinin her zaman masada olduğunu ifade ederken, “Rusya, kendisine veya Belarus’a konvansiyonel silahlarla saldırılması durumunda, egemenliğinde ciddi tehdit oluşması halinde nükleer silah kullanma hakkını saklı tutar.” açıklamasında bulundu.