Rusya’nın Suriye’deki Varlığı Sona Mı Eriyor?

SURİYE’DE RUS ASKERİ VARLIĞI

Beşar Esad’ın başlıca destekleyicisi olan Rusya, Suriye’de Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü ile etkinlik gösteriyor. Esad rejiminin düşüşü ve Beşar Esad’ın Rusya’ya sığınınca Moskova’nın bu üslerle ilgili yaklaşımı merak ediliyordu. Amerikan teknoloji şirketi Maxar, uydu fotoğraflarını yayımlayarak hava üssündeki durumu gözler önüne serdi.

Yayınlanan görüntülerde, Hmeymim Hava Üssü’ndeki ekipmanların söküldüğü ve An-124 kargo uçağına yüklendiği görülüyor. Ayrıca diğer bir uydu fotoğrafında, Ka-52 helikopteri ve S-400 hava savunma sisteminin sökülmek üzere beklendiği yer aldı. Rusya, Lazkiye Limanı’na 25 kilometre mesafede bulunan bu üssü iç savaş boyunca Şam yönetimine destek için kullandı. Hmeymim’in Rusya’nın Ortadoğu ve Afrika’daki varlığı açısından ne kadar kritik olduğu ise tartışma konusu. 2017 yılında üssün işletmesi için 49 yıllık bir kira sözleşmesi imzalanmıştı.

TARTUS DENİZ ÜSSÜ’NDEKİ FAALİYETLER

Tartus Deniz Üssü ise Doğu Akdeniz’deki Rus savaş gemilerine destek sağlıyor. Amerikalı düşünce kuruluşu araştırmacısı Dara Massicot, kademeli bir çekilmenin başladığı yönünde açıklamalarda bulunuyor; fakat Moskova’nın Suriye’den tamamen çekilme kararı almaması muhtemel. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, perşembe günü üslerin hala Suriye topraklarında varlığını sürdürdüğünü aktardı. Son günlerde Rusya’nın tartışmasız tek deniz üssü olan Tartus’taki savaş gemilerinin, limandan ayrılışına dair görüntüler ortaya çıktı.

TARTUS’TAKİ RUS GEMİLERİ

Naval News’e göre, Tartus Üssü’nde iki Amiral Gorshkov sınıfı fırkateyn, bir Amiral Grigorovich sınıfı fırkateyn ve gelişmiş bir Kilo sınıfı saldırı botu bulunuyor. Gorshkov ve Grigorovich firkateynleri, Rusya’nın filosundaki en modern yüzey gemileri arasında yer alıyor. Her ikisi de uzun menzilli Kalibr kara saldırı füzesi ve Tsirkon hipersonik gemisavar füzesini taşımakta.

RUSYA’NIN ASKERİ YARDIMI VE VARLIĞI

Rusya açısından resmi askeri varlık 2015 yılında imzalanan askeri yardım anlaşması ile başlamış durumda. O günden bu yana, Rus güçleri DAEŞ ve diğer silahlı gruplara karşı Esad rejimine destek oluşturarak birçok operasyonda yer aldı. Moskova, rejim ordusuna ciddi miktarda silah sağlarken, 2015 yılından itibaren Suriye’ye dönemsel olarak on binlerce asker gönderdi. Uzmanlar, Rus Hava Kuvvetleri’nin uçuş ve teknik personeli ile Tartus’taki savaş gemilerinin mürettebatı dahil olmak üzere ülkede beş ila on bin arasında Rus askeri bulunduğunu aktarıyor.

ÖNEMLİ

Gazze’de Ateşkes İçin İsrail’den Açıklama

Bir İsrailli yetkili, Gazze'de bu yıl sonuna kadar Hamas ile Tel Aviv yönetimi arasında ateşkes ve esir takası anlaşmasına ulaşılabileceğini öne sürdü.

10 Aylık Bebeğin Ölümünde İhmal İncelemesi

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Kağıthane'de özel hastaneye kaldırılan 10 aylık bebeğin ölümüyle ilgili ihmal iddialarını araştırmak için soruşturma başlattı.

Daha Fazlası!