YENİ RUS SALDIRISI VE HAVA SALDIRISI DETAYLARI
Ukrayna’nın basın yayın organı olan Ukrainska Pravda, yeni bir Rus saldırısına dair önemli bilgiler paylaştı. Gazetede yer alan isimsiz kaynaklara dayandırılan haber, Rusya’nın bu sabah Ukrayna’nın Dnipro kentine hava saldırısı düzenlediğini ortaya koydu. Yapılan saldırıda ilk kez RS-26 Rubezh kıtalararası balistik füzesinin kullanıldığı ifade edildi.
NUKLEER YÜK BULUNMUYOR
Kiev, fırlatılan kıtalararası füzede nükleer yük bulunmadığını belirtti. Daha önce savaşta hiç kullanılmamış bu füzenin Astrahan’dan fırlatıldığı ve Dnipro’daki kritik altyapıyı hedef aldığı vurgulandı. Ancak, Ukrayna ordusu bu saldırının herhangi bir zarar verip vermediğine dair açıklamada bulunmadı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova’nın füzeyi ateşleyip ateşlemediği ile ilgili bir soruya “Bu konuda söyleyecek bir şeyim yok” yanıtını verdi.
FÜZENİN MENZİLİ VE ÖZELLİKLERİ
Silah Kontrol Derneği’ne göre RS-26, 5 bin 800 kilometre menzil kapasitesine sahip. Ukrayna Hava Kuvvetleri, bu sabah erken saatlerde Rusya’nın Dnipro’ya bir ICBM (kıtalararası balistik füze) fırlattığını bildirirken, füzenin türünü açıklamadı. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’ne (CSIS) göre RS-26, 2012 yılında başarıyla test edilmiş olup 12 metre uzunluğunda ve yaklaşık 36 ton ağırlığında. Bu füzenin 800 kilogramlık nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesi olduğu ifade ediliyor.
AMERİKAN VE İNGİLİZ FÜZELERİYLE SALDIRILAR
Rusya Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Rus topraklarına ABD’nin sağladığı uzun menzilli ATACMS füzeleri ile saldırdığını belirtti. Hava savunma sistemlerinin, fırlatılan altı füzeden beşinin imha edildiği aktarıldı. Ayrıca, Ukrayna’nın fırlattığı ATACMS füzelerinden birinin enkazının Bryansk bölgesinde askeri bir tesisin üzerine düştüğü bildirildi. Bunun yanı sıra Ukrayna’nın, İngiltere’den aldığı uzun menzilli Storm Shadow füzelerini Rusya’ya karşı kullandığı kaydedildi.
PUTİN’İN ONAYLADIĞI DOKTRİN
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde ülkesinin balistik füze saldırıya uğraması durumunda nükleer silahla karşılık verilmesine olanak tanıyan bir doktrini onayladı.