S&P’NİN TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ KARARI
S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu ‘BB-‘ seviyesinde korurken, not görünümünü de “durağan” olarak teyit etti. Kurumun açıklamasında, notun son dönemdeki döviz kuru dalgalanmalarına ve döviz rezervlerindeki azalmaya rağmen, Türkiye’deki yetkililerin yüksek enflasyonu düşürme ve dolarizasyonu azaltma politikalarını sürdürebileceklerine yönelik inancını yansıttığı ifade edildi. “Durağan görünüm, mevcut ekonomi ekibinin sıkı para politikasını sürdüreceği, böylece iç ve dış gerginlikler karşısında hükümetin orta vadeli programıyla ilişkili uygulama risklerini dengeleyeceği yönündeki görüşümüzü yansıtmaktadır.” denildi.
PROTESTOLAR VE YATIRIMCI GÜVENİ
Mart ayında muhalefet liderlerinin tutuklanmasına karşı yapılan son protestoların, yatırımcı ve hanehalkı güveni üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği, ayrıca döviz istikrarı ve büyüme açısından uzun vadeli engeller oluşturabileceği vurgulandı. Reel efektif döviz kurunun değer kazanmasının ihracat faaliyetlerini etkileyebileceği belirtilerek, “Bu nedenle, yatırım harcamalarının düşmesi ve işsizliğin artması beklendiğinden, yüzde 2,7’lik GSYİH büyüme tahminimiz risklere tabi” değerlendirmesi yapıldı. S&P’nin 2026 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 2,9 oldu.
MALİ İSTİKRAR VE NOT RİSKİ
Türkiye’nin mali istikrarı ya da genel kamu maliyesi üzerindeki baskıların, özellikle anti-enflasyon politikalarının tersine dönmesi ve net döviz rezervlerindeki azalmanın artması durumunda kredi notunun düşebileceği ifade edildi. Enflasyon oranının tek haneli rakamlara yaklaşması ve Türk lirasına olan güvenin yeniden tesis edilmesi bakımından daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notun yükselme olasılığı da söz konusu oldu.
GEÇEN YIL YAPILAN NOT ARTIRIMLARI
S&P, geçen yıl Türkiye’nin kredi notunu Mayıs ve Kasım’daki iki toplantısında artırmıştı. Kasım değerlendirmesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı duruşunun Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemdeki dolarizasyonun azalmasına katkı sağladığı ifade edildi. Diğer derecelendirme kuruluşu Moody’s, Ocak ayı toplantısında Türkiye’nin kredi notunda güncelleme yapmamıştı. Moody’s en son 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak ‘B3’ten ‘B1’e yükseltmiş ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak belirlemişti. Fitch Ratings ise Şubat’taki değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “BB-“, not görünümünü “durağan” olarak teyit etmişti. Türkiye’nin 2025 yılındaki not takvimi ise şu şekildedir: 16 Mayıs 2025, 30 Mayıs 2025 Scope, 25 Temmuz 2025 Fitch ve Moody’s, 17 Ekim 2025 S&P Global.