S&P, Türkiye’nin Notunu Sabit Tuttu

SP NOT GÖRÜNÜMÜNÜ DURAĞAN OLARAK TEYİT ETTİ

S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu ‘BB-‘ seviyesinde koruyarak not görünümünü de “durağan” olarak teyit etti. Kurum, bu notun son dönemlerdeki döviz kuru dalgalanmalarına ve döviz rezervlerindeki azalmaya rağmen, Türkiye’deki yöneticilerin yüksek enflasyonu azaltma ve dolarizasyonu düşürme politikalarına devam etmeleriyle ilgili görüşlerini yansıttığını belirtti. Notta, “Durağan görünüm, mevcut ekonomi ekibinin sıkı para politikasını sürdüreceği ve bu sayede hem iç hem dış gerginlikler karşısında hükümetin orta vadeli programıyla ilişkili uygulama risklerini dengeleyeceği yönündeki görüşümüzü yansıtıyor,” ifadesine yer verildi.

PROTESTOLAR VE EKONOMİK RİSKLER

Mart ayında muhalefet liderlerinin tutuklanmasına karşı gerçekleştirilen son protestolar, yatırımcı ve hanehalkı güvenini etkileyebilir. Bu durumun, döviz istikrarı ve ekonomik büyüme açısından uzun vadeli engeller oluşturabileceği ifade edildi. Reel efektif döviz kurunun son dönemdeki değer kazanımının ihracat faaliyetlerine olumsuz yansıyabileceği belirtildi. Kurumun değerlendirmesine göre, yatırım harcamalarının azalması ve işsizlik oranının artması beklendiğinden, yüzde 2,7’lik GSYİH büyüme tahmini riskler içerebiliyor.

MALİ İSTİKRAR VE NOT GÖSTERGELERİ

Kurum, Türkiye’nin mali istikrarındaki veya kamu maliyesi üzerindeki baskıların artması halinde, özellikle anti-enflasyonist politikaların geri dönmesi ve net döviz rezervlerindeki azalmanın yoğunlaşması durumunda notun düşebileceğini vurguladı. Enflasyon oranının tek haneli rakamlara yaklaşması ve Türk lirası ile yurt içi sermaye piyasalarına yönelik uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi durumunda notun artırılabileceği ifade edildi.

GEÇEN YILKI NOT ARTIŞLARI

S&P, geçen sene Türkiye’nin kredi notunu Mayıs ve Kasım aylarındaki iki toplantısında artırmıştı. Kasım’daki değerlendirmede, TCMB’nin sıkı duruşunun Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasını, enflasyonu düşürmesini, rezervleri güçlendirmesini ve finansal sistemde dolarizasyonu azaltmasını sağladığına dikkat çekildi. Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody’s, Ocak ayı toplantısını pas geçerek Türkiye’nin kredi notunu güncellemedi. Moody’s, en son 19 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak ‘B3’ten ‘B1’e yükseltmiş ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korumuştu. Fitch Ratings ise Şubat ayında Türkiye’nin kredi notunu “BB-“, not görünümünü ise “durağan” olarak teyit etti.

KREDİ NOTU TAKVİMİ

Türkiye’nin 2025 yılının kalanında kredi notu güncelleme takvimi ise şu şekilde belirlenmiş durumda: 16 Mayıs 2025 CI, 30 Mayıs 2025 Scope, 25 Temmuz 2025 Fitch ve Moody’s, 17 Ekim 2025 S&P Global.

ÖNEMLİ

Trump’tan Düşük İlaç Fiyatları Müjdesi!

ABD Başkanı Trump, reçeteli ilaç fiyatlarını yüzde 30-80 arasında düşürecek bir başkanlık kararnamesi imzalayarak sağlık sisteminde önemli bir reform gerçekleştireceğini duyurdu.

Altın Fiyatları Düşüşte, Kaç TL?

Altın fiyatları, ABD ve Çin'in tarifeleri indirme kararı sonrası sert düşüş yaşadı. Ons altın 3219,28 dolara gerilerken, gram fiyatı 4.019 TL'ye indi.

Daha Fazlası!