SAHTE DÖVİZ ENDİŞESİ ARTIYOR
Son günlerde sahte dolar alarmı ile birlikte, bankalar, müşteriler ve döviz bürolarında sahte döviz korkusu artıyor. 600 milyon dolara kadar ulaşan sahte paraların, ATM’lerden ve para sayma makinelerinden bile geçtiği düşünülüyor. Gerçek paradan ayırmanın çok zor olduğu ifade edilen bu sahte dolarların, güncelleme yapılmayan para sayma makineleri üzerinden dolaşımda olduğu bildiriliyor. Kapalıçarşı ve ülke genelindeki döviz büroları sahte para konusunda alarm durumuna geçti. Kapalıçarşı’daki bazı döviz büroları, gerçek paralar ile sahte olanları ayırt edemeyen para sayma makineleri ile ilgili iş yerlerine uyarı broşürleri astı. Bu broşürlerde 100 ve 50 dolar görselleri kullanılarak “Piyasadaki sahtelerden dolayı görseldeki paralar alınmayacaktır” uyarısı yer aldı.
Sahte Dolar Krizi: ATM’lerde Güncelleme Yapılıyor
Sahte dolar krizi nedeniyle, “Sahte dolar nasıl anlaşılır, sahte 50 dolar nasıl ayırt edilir, sahte dolar ne zaman ortaya çıktı” gibi soruların yanıtları üzerinde araştırmalar hız kazanıyor. Sahte dövizle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği’nden açıklamalar geldi. TBB, sahte döviz banknotlarına ilişkin olarak, “Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellemeleri yapılmaktadır” ifadelerini verdi. TCMB ise, “Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir” açıklamasında bulundu.
SAHTE DÖVİZ AYIRT ETME YÖNTEMLERİ
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “ABD doları güvenlik özellikleri” başlıklı metninde, orijinal dolar banknotlarının özelliklerine dair bilgiler aktarılıyor. 50 dolar banknotların 1997 yılında piyasaya sürülen ön yüzünde bulunan 50 rakamı, dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah olarak görünürken, 2004 yılındaki baskıda 50 sayısı banknot yukarıya ve aşağıya doğru eğildiğinde bakır renginden yeşile dönüşür. 100 dolar banknotların ise 1996 ve 1999’da piyasaya sürülen ön yüzünde bulunan 100 sayısı, dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah görünüm sergilerken, 2011 baskısında 100 sayısı banknot yukarıya ve aşağıya doğru eğildiğinde bakır renginden yeşile döner.
İŞARETLERE DİKKAT!
Sahte dövizi ayırt etmeye yardımcı olabilecek bazı güvenlik özellikleri bulunuyor. 50 dolarda 1996 baskısındaki portrenin etrafındaki çerçevenin son sırasında “THE UNITED STATES OF AMERICA” yazısı mikro yazıyla yer alıyor. 1997 baskısında, banknotun ön yüzündeki portrenin gömleğinde “UNITED STATES OF AMERICA” yazısı mikro yazılı. 2004 yılı baskısında ise, banknotun ön yüzündeki ABD Merkez Bankası mührünün sağında ve sol üstündeki yıldızlarda tekrarlanan “USA 50” yazısı mikro yazılı. 100 dolarda 1996 ve 1999 baskılarındaki çerçevenin dışında “THE UNITED STATES OF AMERICA” yazılmıştır. 2011 baskısında ise, portrenin ceket yakasında “THE UNITED STATES OF AMERICA” ve sağ tarafında “USA 100” yazısı mikro yazı şeklinde yer alır.
RENK DEĞİŞİMİNE DİKKAT
Son olarak, 1996 yılı baskısındaki 1, 2, 5, 10, 20, 50 ve 100 dolar banknotlarda yeşil ve siyah renkler kullanıldı. 2004 yılı baskısındaki 50 dolarda ise mavi, kırmızı ve yeşil renkler, 2011 baskısındaki 100 dolarda ise mavi, turuncu, sarı, yeşil ve siyah renkler yer aldı. Bu özellikler, sahte paranın ayırt edilmesinde önemli ipuçları sunuyor.