TÜRKİYE’DE KENEVİR ÜRETİMİ BAŞLADI
Samsun, Türkiye’de en çok kenevir yetiştirilen il olarak, ‘tohum’ ve ‘elyaf’ elde etmek amacıyla kenevir üretimine başladı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu konuda yaptığı açıklamada “Yönetmelik hükümlerine göre ‘tohum’ veya ‘elyaf’ dışında kenevir üretiminde yasal izin almadan yapılan kenevirler ruhsatsız üretim olarak değerlendirilecektir” ifadesini kullandı. Samsun’da 2025 yılı itibarıyla kenevir üretimi 1 Ocak 2025 tarihi ile başlamış oldu. Bu üretimler, sözleşmeli tarım esaslarına uygun şekilde ve mevcut yönetmelikle belirlenen kurallar çerçevesinde izin alınarak yalnızca ‘tohum’ veya ‘elyaf (lif)’ elde etmek için yapılacak. Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik hükümleri dışında gerçekleştirilen kenevir üretimleri ise ruhsatsız sayılacak.
KENEVE İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLER
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kenevir üretimiyle ilgili olarak yaptığı geniş açıklamalarda bulundu. Sağlam, “İlimiz, kenevir üretimi açısından lider illerden biri olup 29842 sayılı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre tohum veya elyaf dışında kenevir üretiminde yasal izin alınmaksızın yapılan kenevirler ruhsatsız üretim sayılacaktır. 1 Nisan 2025 tarihinden sonra kenevir üretimi için yapılacak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı ile kenevir üretim izin başvurusu kabul edilmeyecek. Yönetmelik hükümlerine uyumlu olan parseller ve üreticilere üretim izni, gerçekleştirilen parselin bulunduğu mülki amirlik (ilçede kaymakam, ilde valilik) tarafından verilecektir. Ayrıca, adı geçen yönetmelik çerçevesinde AR-GE odaklı kenevir tarımında da üretim izni valilik makamınca sağlanacaktır” dedi.
Kenevir üretimi yapmayı planlayan üreticilerin, yönetmelikce belirlenen tarihler arasında gerekli başvuruları gerçekleştirmeleri gerektiğini vurgulayan İl Müdürü İbrahim Sağlam, kenevir üretimi için gereken ÇKS kaydı ile kenevir üretim izin başvurusu oluşturacak üreticilerin, başvuru sırasında yanlarında bulundurması gereken evrakları şöyle sıraladı:
“Nüfus kayıt örneği, üretim yılına ilişkin ÇKS belgesi, üretim alanının toplam yüzölçümünü ve ada/parsel numarasını gösteren kroki, başvuru sahibinin kenevir yetiştiriciliği amacını belirtir örneğe uygun başvuru formu (İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir), çiftçinin geçmişte izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaret etme veya kullanma gibi suçlar işlemediğine dair uygun bir taahhütname (İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir).”
Sağlam, mevcut yönetmelik çerçevesinde kenevir üretimi için izin almak isteyen üreticilerin son günü beklemeden gerekli izinleri almasının kendi faydaları açısından uygun olacağını ve üreticilerin sözleşmeli tarım kapsamındaki bitkisel üretimlerine ilişkin ekim veya dikim bilgilerinin ilçe müdürlüklerine iletilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.