Samsun Devlet Opera Ve Balesi, Piri Reis’in Balesini Sunacak. 55 Kişilik Teknik Ekip Hazır. Bütün Sanatseverler İçin Macera Başlıyor. Müziği Can Atilla Yaratıyor. Mısır Ve Afrika’ya Yolculuk Bekliyor. Tüm Seyircileri Heyecanla Bekliyoruz

PİRI REİS BALESI SANATSEVERLERLE BULUŞUYOR

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), ünlü denizci ve kartograf Piri Reis’in hayatını sahneye taşıyan bir bale ile sanatseverleri buluşturacak. Osmanlı’nın önemli bir değeri olan Muhyiddin Piri Bey’in yaşamını anlatan “Piri Reis” balesi, tekrar sahne alıyor. Dünya prömiyeri 2014 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından gerçekleştirilen eserin müzikleri Can Atilla’ya, koreografi ve librettosu Armağan Davran ve Volkan Ersoy’a ait. Görkem Cengiz yönetiminde sahneye konacak olan eser, dekoru Savaş Camgöz, kostümleri Gülay Korkut tarafından tasarlanıyor. Eserin video projeksiyonu Ahmet Şeren, ışık tasarımı ise Oğuz Murat Yılmaz’a ait. Son provaları tamamlanan eser, Aydın Gün Salonu’nda yarın gerçekleştirilecek prömiyerin ardından 28 Nisan Pazartesi günü yeniden izleyicilerin beğenisine sunulacak.

TEKNİK HEYECAN VE HAZIRLIKLAR

SAMDOB Sanat Teknik Müdürü Talip Ata, sanatseverler için kıymetli bir eser hazırlandığını belirtiyor. En son temsilinin 2018 yılında yapıldığını, bu kez eseri revize ederek sahneye hazırladıklarını vurgulayan Ata, “Eserde 55 kişilik teknik ekip görev aldı” diyor. Eser için duyduğu heyecanı dile getiren Ata, “Defalarca izlememe rağmen yine oturup izleyeceğim. Bütün sanatseverlerin de beğeneceğine hiç şüphem yok.” şeklinde ifade ediyor. Eserin göz alıcı bir macera sunacağını söyleyen Ata, sanatseverlerin, “Can Atilla’nın müzikleriyle esrarengiz bir yolculuğa çıkacağız” ifadesinde bulundu.

İŞIK TASARIMI VE DUYGULAR

Işık tasarımcısı Oğuz Murat Yılmaz, eseri daha önce Tayland ve Japonya’da sahnelediklerini ve büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. Eserde kullanılan ışık tasarımının önemine dikkat çeken Yılmaz, “Piri Reis’in hayat hikayesinden verdiğimiz kesitlerde, fırtınalı denizlerde nasıl yol aldığını, bu yolları nasıl aştığını renk tonlarıyla sahneye taşıyoruz” diyor. Duyguları yansıtmanın önemini anlatan Yılmaz, “Bu bizde çok değişik duygular uyandırıyor” vurgusunu yapıyor. Eserde repetitör olarak görev alan Emre Örgüt, “Çok güzel bir görsel şölenin sanatseverleri beklediğini belirtiyor.

PİRI REİS’E YOLCULUK

” Hokka” rolünü üstlenen Merve Gürer, eserde Piri Reis’in dünya haritasını çizerken yaptığı yolculuklara tanıklık edileceğini belirtiyor. “Daha önce çok sevilmişti eser. Bizim Türk tarihçimiz ve denizcimiz. O yüzden onu tanıtmak bize düştü” diyor. “Piri Reis” rolünü üstlenen Yerkinbek Aubakirov ise sorumluluğun farkında olduklarını ve sanatçıların eser içinde büyük bir performans göstereceklerini ifade ediyor. Piri Reis, Gelibolu’da doğan Muhyiddin Piri, amcası Kemal Reis’in rehberliğinde dünyayı gezerek, Osmanlı donanmasında etkili bir konum kazandı. 15. yüzyılda yaşamış olan bu ünlü denizci, Amerika’yı da gösteren dünya haritaları ve “Kitab-ı Bahriye” ile denizcilik tarihine damga vurdu. Çizdiği haritalarda sadece coğrafi yerleri değil, aynı zamanda kültürel yapıdan da bahsederek dönemin coğrafyasını aydınlattı.

ÖNEMLİ

6 İbadethane Restorasyonu Tamamlandı

Kahramanmaraş depremlerinde zarar gören Hatay'daki altı ibadethane, restorasyon sonrası yeniden ibadete başladı. Vali, 2026'ya kadar 84 eserin restorasyonunu tamamlayacaklarını açıkladı.

Edirne Tıp Fakültesi Ameliyat Tekstil Ürünleri

Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri, 2024-2025 güz döneminde Tıp Fakültesi Hastanesi için ameliyat tekstilleri üreterek hem eğitim alıyor hem de pratik deneyim kazanıyor.

Daha Fazlası!