ARAŞTIRMA SONUCUNDA TARİHİ FOSİL BULUNDU
São Paulo Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma, bilim dünyasının dikkatini çeken en eski karınca fosilini ortaya çıkardı. Brezilya’nın São Paulo Üniversitesi Zooloji Müzesi’nde yapılan çalışmalar, 113 milyon yıl öncesine ait olan bu fosilin, ‘Haidomyrmecinae’ alt familyasından ‘cehennem karıncası’ olarak adlandırıldığını ortaya koyuyor. Bu tür, günümüzdeki karıncalardan tamamen farklı özellikler taşıyor.
FOSİLİN KEŞFİ VE ÖNEMİ
Çalışmanın başyazarı Anderson Lepeco, bu keşfi Eylül 2024’te Sao Paulo Üniversitesi Zooloji Müzesi’nde fosil koleksiyonunu incelerken yaptığını ifade etti. Lepeco, “Böceğin başındaki tuhaf çıkıntıyı görünce şok oldum. Diğer cehennem karıncalarının da tuhaf çeneleri vardı ancak bu tür ilk kez bu kadar ayrıntılı bir şekilde keşfedildi” diye konuştu. Uzmanların belirttiğine göre, ‘Vulcanidris cratensis’ adı verilen bu fosil, avını yakalamak için geliştirilmiş tırpan benzeri çenelere sahip.
EVRİMSEL GELİŞİME YENİ GÜN IŞIĞI
Bu buluşun, karıncaların evrimsel gelişimi hakkında önemli veriler sağlayacağı düşünülüyor. Geliştirilen veriler, bu alandaki bilgilerin genişlemesine katkı yapacak ve bilim dünyası için değerli bir kaynak oluşturacak.