DUL MAAŞI HAKKINDA GEREKEN BİLGİLER
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan açıklamada, “Dul maaşını hem kadınlar hem de erkekler alabilir. 2008 öncesi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mevzuatında da dul eş için erkek-kadın ayrımı olmayıp bu hususta yeni bir düzenleme de bulunmamaktadır.” ifadesi paylaşıldı. SGK, mevcut uygulama hakkında detayları aktardı. Buna göre, dul eş için erkek veya kadın arasında herhangi bir ayrım yok. Eşi vefat eden kişi tekrar evlenmedikçe, çalışsa ya da emekli olsa dahi dul maaşı almaya devam edebiliyor.
SSK’DAN DUL MAAŞI ALIM ŞARTLARI
Kurumun sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmeye göre, SSK’dan aylık alan ve vefat eden eşin en az 5 yıl sigortalı olması ve 900 prim günü (borçlanmalarla toplam 1.800 gün) bulunması durumunda, dul kadın veya erkek evlenmemek şartıyla çalışsa ya da emekli olsa bile dul maaşı alabiliyor.
BAĞKUR VE EMEKLİ SANDIĞI UYGULAMALARI
Bağkur ve Emekli Sandığı’ndan aylık alan kişiler içinse, vefat eden eşin en az 5 yıl sigortalılık süresi ve 1.800 prim günü olması gerekiyor. Bu şartlar sağlandığı takdirde, dul kadın veya erkek evlenmemek kaydıyla çalışmaya devam edebilir veya emekli olabilir ve dul maaşı alabilir.
DUL MAAŞI AVANTAJLARI
Yapılan açıklamada, “Dul maaşını hem kadınlar hem de erkekler alabilir. 2008 öncesi, SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı mevzuatında da dul eş için erkek-kadın ayrımı olmayıp bu hususta yeni bir düzenleme de bulunmamaktadır.” denildi. Çalışan, kendi aylığını alan ve aylık bağlanmış çocuğu olan dul eşe yüzde 50, çalışmayan veya kendi aylığını almayan ve aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşe ise yüzde 75 oranında maaş bağlanmaktadır.