Siber Devriyeler: 120 Bin Hesap İncelendi

SANAL DÜNYADA SUÇLARIN ARTIŞI

Sanal ortamlarda işlenen suçların sayısındaki artış ve çeşitlilik, internet kullanımının yaygınlığıyla birleşince dijital güvenliği sağlamak için yeni önlemler almayı kaçınılmaz hale getiriyor. Bu çerçevede, suç ve suçlularla etkili bir mücadele için kapsamlı bir takip ve denetim sisteminin geliştirilmesi önem kazanıyor. Bu maksatla, “Türkiye’nin Huzuru” vizyonu doğrultusunda, güvenliğin sağlanması ve internetin suçlardan arındırılması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekipleri, 7 gün 24 saat “siber devriye” faaliyetleri yürütüyor.

SİBER DEVRIYELERİN FAALİYETLERİ

Siber devriyeler, sosyal medya platformlarında anahtar kelimeleri, sembolleri ve şüpheli hesapları izliyor. Ayrıca, çevrim içi platformlarda, şifreli mesajlaşma ağlarında ve karanlık webdeki suç faaliyetlerini takip ediyor. 1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında siber ortamda gerçekleştirilen denetimlerde, 1524 kaçakçılık vakası ve 101 göçmen kaçakçılığı olayı ortaya kondu. İnternette, 54 bin 144 asayiş, 33 bin 207 terör, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçu tespit edildi. Bunun yanı sıra, çeşitli kategorilerde 12 bin 275 suç kayıtlara geçirildi. Suç işlendiği belirlenen 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında da işlem yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, 2024 yılında yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla “deepfake” içeriklerin, sahte ses ve görüntü kayıtlarıyla dolandırıcılık girişimlerinin arttığı görülüyor. Vatandaşlar, sahte internet siteleri ve ilanlarla yanıltılmaya çalışıldı; manipüle edilmiş görsellerle dolandırıcılık faaliyetleri sürdürüldü. Alışveriş sitelerindeki sahte yorumlar ve beğenilerle ürünler ön plana çıkarıldı. Sosyal medya platformlarında “mavi tık” veya “takipten çıkaranları görme” gibi vaatlerle hesap bilgileri çalındı; bu hesaplar üzerinden dolandırıcılık ve siber zorbalık olayları gerçekleştirildi.

DOLANDIRICILIĞIN YENİ YÖNTEMLERİ

Yasa dışı bahis siteleri kurularak teşvik edici paylaşımlar yapıldı. Fidye yazılımlarla dosyalar şifrelenerek bilgisayarların erişilemez hale getirilmesi sağlandı ve kişisel bilgilerin ifşası tehdidiyle ödemeler talep edildi. “Ücretsiz tatil” ve “hesap bilgileri paylaşarak kazanç” gibi vaatlerle hesap bilgileri çalınmaya çalışıldı. Ayrıca, “uzaktan iş” gibi aldatıcı mesajlarla vatandaşlar hedef alındı. “Ödenmemiş HGS borcu” gibi oltalama mesajlarıyla dolandırıcılık yöntemleri kullanıldı. Sahte teknik servis siteleri üzerinden elektronik eşyaların onarım ve bakım hizmeti vaadiyle dolandırıcılık yapıldı. Devlet kurumlarının logoları kullanılarak sosyal yardım adı altında kişisel bilgilerin ele geçirilmesi amaçlandı ve “e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet” şeklindeki yasa dışı tekliflerle vatandaşlar dolandırılmaya çalışıldı.

ÖNEMLİ

İstanbul Trafik Sıkışıklığında Lider Ancak Güvenli

İstanbul, 2024'te trafik sıkışıklığı nedeniyle 105 saat kaybı yaşarken, can kaybı ile yaralanmalı kazalarda Türkiye'nin en güvenli ili oldu. En tehlikeli iller, Bingöl, Tunceli ve Bitlis.

Biden’dan Gazze Ateşkesi Açıklaması: Zorluklarla Ulaştık

ABD Başkanı Joe Biden, görev süresi sonunda Gazze'deki 6 haftalık ateşkesin zorluklarla sağlandığını belirtti ve esir takasını vurguladı. Yarın yemin töreni gerçekleşecek.

Daha Fazlası!