Siber Güvenlik: Tehlikeli Arama Kelimeleri Uyarısı

ONLINE ARAMALARA DİKKAT

Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli aktivitelerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? İnternetin sunduğu bilgi ulaşımının kolaylığı, birçok kullanıcı için cazip olsa da, aynı zamanda pek çok riski de beraberinde getiriyor. Son dönemlerde yaşanan olaylar, internet kullanıcılarının dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Örneğin, geçtiğimiz hafta “kedi severlerin” bilgisayarlarına virüs bulaştırmak amacıyla “Bengal kedileri Avustralya’da yasal mı?” sorusunun arama sonuçlarını ele geçirdiği öğrenildi. Avustralya’da yaşamayan ve egzotik kedilere ilgi duymayan kişilerin bu tehditten etkilenmesi olasılığı düşük olsa da, siber güvenlik firması SOPHOS, bu aramayı yapan herkesin hedef alındığını belirtiyor.

SEO ZEHIRLENMESİ TEHDİDİ

Siber suçlular genelde “SEO zehirlenmesi” olarak bilinen bu yöntemle arama sonuçlarını manipüle ediyor ve şüphelenmeyen kullanıcıları kötü niyetli web sitelerine yönlendiriyor. ESET’in küresel siber güvenlik danışmanı Jake Moore, “SEO zehirlenmesi, siber suçluların arama motoru sonuçlarını manipüle etmek için kullandıkları bir teknik.” diyerek, kötü niyetli web sitelerinin popüler anahtar kelimelerle arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasını sağlamak için kullanıldığını belirtiyor. Kullanıcılar bu bağlantılara tıkladıklarında, cihazlarını tehlikeye atıyorlar.

DOLANDIRICILAR VE MÜŞTERİ HİZMETLERİ NUMARALARI

Uzmanlar, Google başta olmak üzere diğer arama motorları üzerinden asla aranmaması gereken kelimeler ve yönlendirmelere dikkat çekiyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcıların müşterilerin bilgilerini çalabileceğini vurguluyor. Dolandırıcılar, kötü amaçlı sitelerinin arama sonuçlarında en üstte görünmesi için sıkça reklam alma yoluna gidiyor. Prof. Dr. Kırık, “Reklamdaki numarayı aradığınızda, genellikle size sahte bir destek sunuluyor.” ifadesini kullanarak bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

EASY CREDITS DOLANDIRICILIĞI

Kolay krediler ise dikkat çekilen bir diğer husus. Prof. Dr. Kırık, “Bu tür dolandırıcılıklarda, internet aramalarında veya sosyal medya platformlarında ‘hızlı onay’ ya da ‘düşük faiz’ gibi ifadelerle reklamlar yayımlanıyor.” diyerek dolandırıcıların sahte bir finans kuruluşu web sitesi kurarak burada kişisel bilgileri istemek suretiyle dolandırıcılık yaptığını belirtiyor.

GOOGLE KİMLİK DOĞRULAYICI VE GÜVENLİK

Kullanıcıların Google Authenticator uygulamasını ararken dolandırılma riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Kırık, bu durumda dolandırıcıların sahte web siteleri oluşturarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer aldığını ifade ediyor. “Bu tür durumlarda kullanıcılar, orijinal sanarak bu sahte sitelerden uygulamayı indirdiklerinde, kötü amaçlı yazılımları cihazlarına yüklemiş oluyorlar.”

Belirli grupları hedef alan siber saldırılar da ciddi tehlikeler barındırıyor. Prof. Dr. Kırık, üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler gibi belirli gruplara yönelik sahte anketlerin oluşturulduğunu belirtiyor. Bu tür bağlamlarda kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaşmaya yönlendirildiği ve kötü amaçlı yazılımların cihazlara yükleneceği belirtiliyor.

İLAÇ ARAMAK VE TEHLİKELERİ

İnternet üzerinden ilaç aramalarının da dolandırıcılar için büyük bir fırsat oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kırık, sahte sitelerin “hızlı teslimat” ve “indirimli fiyat” gibi vaatlerle kullanıcıları hedef aldığını belirtiyor. Bu tür sahte siteler nedeniyle kullanıcılar hem dolandırıcılık kurbanı olabiliyor hem de sağlık açısından ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliyor.

SAHTE YARDIM KAMPANYALARI

Doğal afetler sonrası oluşturulan sahte bağış siteleri gibi yeni dolandırıcılık yöntemlerine de dikkat çekiliyor. Bu durum, hızlı yardım etme isteğiyle birçok insanın kötü niyetli kişiler tarafından dolandırılmasına yol açabilir.

SOSYAL MEDYADA SAHTE ÇEKİLİŞLER

Sosyal medya üzerinden yayılan sahte çekilişler de başka bir tehlikeyi barındırıyor. Özellikle büyük markaların adına düzenlenmiş gibi görünen çekilişler, kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaşmaya teşvik edebiliyor. Bu bilgilerin dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılabileceği vurgulanıyor.

ÖNEMLİ

İki Hissedeki Tedbirler Yarın Kalkıyor

Borsa İstanbul'da Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi kapsamında işlem kısıtlaması getirilen iki hissenin tedbirleri, gün sonuyla birlikte kaldırılacak.

Hemşire Selen Bilgin İçin Fezleke Tamamlandı

İstanbul Beylikdüzü'nde, Yenidoğan Çetesi soruşturması kapsamında kapatılan özel hastanede hemşire Selen Bilgin'in ölümü üzerine hazırlanan fezleke ile soruşturma tamamlandı.

Daha Fazlası!