Siber Uzayda Yasal Düzenleme: Sızıntıya Hapis Cezası

SİBER GÜVENLİK YASASI MECLİS’E SUNULDU

Siber uzaydaki faaliyetlere sıkı kurallar getiren ilk kapsamlı düzenleme olan Siber Güvenlik Yasa Teklifi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Bu düzenleme ile kamu kurumlarını hedef alan siber saldırılara 15 yıla kadar hapis cezaları getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı’nın (SGB) yetkileri de bu yasa ile düzenleniyor. SGB müfettişleri, rutin ya da olay üzerine denetim yapabilecek. Konut ve işyerleri dışında, aleni alanlar kapsamındaki yerlerde hakim kararı veya gecikme halinde Siber Güvenlik Başkanı’nın kararıyla arama, kopya çıkarma ve el koyma işlemleri gerçekleştirilebilecek.

İSTİHBARAT FAALİYETLERİ YASANIN DIŞINDA KALACAK

Milli güvenlik istihbaratını devlet çapında oluşturmakla görevli Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yanı sıra Emniyet ve Jandarma’nın istihbari nitelikteki çalışmaları, bu düzenlemenin dışında tutuluyor. Teklif uyarınca, Siber Güvenlik Kurulu oluşturulacak. Bu kurul, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında; Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, MİT Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı’ndan oluşacak.

YETKİLER VE SORUMLULUKLAR ARTTI

Siber Güvenlik Başkanlığı, kritik altyapı ile bilişim sistemlerinin siber dayanıklılığını artırmak, bunları siber saldırılara karşı korumak ve sertifikasyon, yetkilendirme gibi faaliyetlerde bulunmakla görevlendirilecek. SGB, faaliyetleri çerçevesinde ilgili kurum, kuruluş ve şahıslardan gerekli bilgi, belge, veri ve kayıtları talep edebilme yetkisine sahip olacak.

SİBER GÜVENLİK UZMANLARINA YÜKSEK MAAŞ

Siber güvenlik uzmanları için kamu sektöründe sözleşmeli çalışanlar için ödenen ücret tavanının beş katına kadar artış sağlanabilecek. Ayrıca teklifte yer alan bazı cezalar da şu şekilde belirleniyor: – İstenilen bilgi veya belgeyi vermeyenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 1500 güne kadar adli para cezası alacak. – Yetki veya izin almaksızın faaliyet yürütenler için 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 2000 güne kadar adli para cezası öngörülüyor. – Sır saklama yükümlülüğünü yerini getirmeyenlere 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. – Siber uzayda veri sızıntısı olmasa da böyle bir algı oluşturanlar ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

VERİ SALDIRILARINA AĞIR CEZALAR

Siber uzayda Türkiye Cumhuriyeti’nin milli gücünü hedef alan saldırılar gerçekleştirenler için 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası cezaları bulunuyor. Bu veriyi yayarak veya satmayı planlayanlara ise 12 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi durumunda ceza üçte bir oranında arttırılacakken, birden fazla kişiyle işlenmesi durumunda yarı oranında artış sağlanacak. – Kritik altyapıların veri ihlaline sebebiyet verenlerle ilgili 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. – SGB’nin görevlerini yerine getirmeyen şirketlere ise 1 milyon liradan 100 milyon liraya kadar idari ceza verilecek.

ÖNEMLİ

Ebru Gürsoy: Karaborsa UEFA Odasında Yapılıyor

Galatasaray'daki karaborsa soruşturmasında tanıklık eden Ebru Gürsoy, son iki sezonda UEFA odasında yoğun faaliyetler yürütüldüğünü ifade etti.

Zuckerberg’den Aşı Hakkında Biden İtirafı

META CEO'su Mark Zuckerberg, Biden yönetiminin Covid-19 sürecinde aşı karşıtlarını sansürleme yönünde baskı yaptığını duyurdu.

Daha Fazlası!