Simav’da Çıraklar İçin İlk Yurt Açıldı

ŞEREF USTA’NIN ÇIRAK YURDU PROJESİ

Şeref Usta, çıraklarının vefatından etkilenerek çırakların barınma şartlarını geliştirmeyi hedefliyor. Kütahya’nın Simav ilçesindeki Halil İbrahim Kazcıoğlu Mesleki Eğitim Merkezi, mesleki eğitim alanında Türkiye’ye örnek gösterilen bir model sunuyor. Kendisi de eski bir oto tamircisi olarak tanınan Şeref Kazcıoğlu, annesi ve babası olmayan, köylerde yaşayan, maddi imkanları sınırlı öğrencilere barınma, yemek ve kişisel gelişim desteği sunuyor.

ÇIRAKLARA ÇEŞİTLİ FIRSATLAR SUNULUYOR

Milliyet yazarı Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre; ototamirciliği, makine, kaynak, kuaförlük, aşçılık, mobilyacılık, tesisatçılık ve elektrik gibi çeşitli mesleklerden toplam 350 öğrencinin kayıtlı olduğu merkez, 30 öğrencinin yurttan faydalanmasına imkan tanıyor. Yurt içerisinde düzenlenen kitap okuma günleri, sağlıklı yaşam, kişisel bakım ve bireysel gelişim seminerleriyle öğrencilere çok yönlü destekler sağlanıyor. Ayrıca, eğitimciler, polisler ve doktorlar öğrencilerle bir araya gelerek onlara rehberlik ediyor.

ŞEREF KAZCIOĞLU’NUN DENEYİMLERİ

Şeref Kazcıoğlu, çıraklık dönemindeki zorlukları unutmadan “Eskiden köyden gelen çıraklar için barınma çok zordu. Kimse ev vermediği için merdiven altı gibi izbe yerlerde kalırlardı. Yanımda çalışan bir çırak da kalp romatizmasından 38 yaşında vefat etti. Gençliğindeki kötü şartların buna sebep olduğunu düşündüm. Çok üzüldüm. Bu nedenle çırakların zor şartlarda yaşamamaları için bu çırak yurdunu hayata geçirdim. Burada çocuklar hem meslek öğreniyor hem de kötü yerlerde yaşamıyorlar” şeklinde konuşuyor.

SEKTÖRE ENTEGRE MESLEK LİSESİ

Kazcıoğlu, “Türkiye’de ilk kez ‘sektöre entegre’ meslek lisesi projemiz var. 9-10. sınıflarda meslek lisesinde, 11-12. sınıflarda fabrikada eğitim olacak. Fabrikanın kültürüyle eğitim alan çocuk, mezun olunca hazır bir çalışan olarak yetişecek. Bu öğrencilerin yüzde 50’sine burs vereceğiz. Yüzde 30’una iş garantisi sağlayacağız” diyor. Ayrıca, fabrikalarında MESEM’den gelen 60’a yakın stajyerin bulunduğunu, eğitim ve üretimin önemini vurguluyor.

MESEM ÖĞRENCİLERİ PRATİK EĞİTİM ALIYOR

MESEM’lerde eğitim gören öğrenciler, haftada 1 gün teorik eğitim, 4 gün ise işletmelerde pratik eğitim alıyor. En az ortaokul mezunları başvurabiliyor. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yüzde 30’unu, 12. sınıf öğrencileri ise asgari ücretin en az yarısını maaş olarak alıyor. Ustalık belgesiyle mesleki ve teknik Anadolu lisesi diploması alan mezunlar, kendi iş yerlerini açabiliyor.

İLÇEDEKİ İLK ÇIRAK YURDU

Halil İbrahim Kazcıoğlu MESEM Müdürü Halil Şen, “Simav’da 40-50 kilometre uzaklıkta dağ köyleri var. Bu köylerden gelen çocuklar mesleki eğitim için geldiğinde barınacak yer bulamıyorlar. Biz, uzak köylerden gelen, annesi babası olmayan veya farklı koşullarda olan öğrencileri meslek kazandırmak için Raife Kazcıoğlu Pansiyonu’nda barındırıyoruz. Çıraklara yönelik 5 yurttan biriyiz, fakat ilçede açılan ilk çırak yurdudur. Çocuklar gündüz çalışıyor, akşamları bizim kontrolümüzde barınıyorlar. Okurken araba, motor gibi araçlar alan öğrenciler de oluyor.”

ÖNEMLİ

Fransa’daki Cinsel Saldırıya Misilleme Planı

Bursa'da silahlı saldırıya uğrayan İdris A.'nın kuzeni Kamil A. tarafından para karşılığı vurulduğu belirlendi. Olayla ilgili 9 kişi tutuklandı.

Zuckerberg’den Baskı Açıklaması: Aşı İçerikleri Kaldırıldı

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, Biden yönetiminin Covid-19 aşılarıyla ilgili paylaşımlar üzerine üzerlerinde baskı kurduğunu açıkladı.

Daha Fazlası!