YANIK VAKALARI ARTMAKTADIR
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail’in ateşkesi bozmasıyla birlikte Gazze’de yanık vakalarının sayısında belirgin bir artış yaşandığını bildirdi. MSF, “Acıdan Kurtuluş Yok, İyileşme Ümidi Yok: Gazze’deki Yanık Hastaları Sonsuz Acılar Çekiyor” başlığıyla önemli bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, ablukadan dolayı 50 gündür Gazze’ye tıbbi malzeme girişinin olmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, MSF ekiplerinin temel ağrı kesicilerde ciddi eksiklikler yaşadığı ve hastaların acılarını dindirecek ilaçlardan mahrum olduğu ifade edildi.
ÇOCUKLAR YENİDEN YARALANMAKTADIR
Açıklamada, İsrail’in 18 Mart’ta Gazze’ye yönelik saldırılarını yeniden başlatmasından bu yana, çoğu çocuk olan yanık vakalarının sayısında gözle görülür bir artışın olduğu kaydedildi. Gazze’nin kuzeyindeki MSF kliniğine her gün 100’ün üzerinde yanık hastasının başvurduğu belirtiliyor. Kalabalık barınaklarda ilkel yöntemlerle yemek pişirilirken ya da bombaların patlaması nedeniyle Filistinlilerin vücutlarının yüzde 40’lık kısmının yandığı aktarıldı. Sağlık sistemindeki çöküş nedeniyle ciddi yanıkları olan hastaların iyileşmesinin mümkün olmadığı, onlara uzun süreli acı ve ıstırap beklediği vurgulandı.
SAĞLIK HİZMETLERİ SORUNLUDUR
Ciddi yanık vakalarının karmaşık ve uzun vadeli bir bakım gerektirdiğine değinildi. Bu süreç, “birden fazla ameliyat, günlük pansuman, fizik tedavi, ağrı kesici, psikolojik destek ve enfeksiyonları önlemek için steril ortam” gibi faktörleri kapsıyor. MSF ekipleri, Mayıs 2024’ten bu yana 1000’in üzerinde yanık hastasına opersayon yaptı ve bu hastaların yüzde 70’inin çocuk olduğu kaydedildi.
TIBBİ MALZEME EKSİKLİĞİ VURGULANMAKTADIR
Ayrıca, MSF’nin Gazze’nin güneyindeki Nasır Hastanesi’nde tıbbi faaliyetlerin sorumlusunun, Ahmed Ebu Verde’nin açıklamalarına da yer verildi. Ebu Verde, “Çocuklar, yanmış kumaşları üzerlerinden çıkarmaya çalıştığımızda çığlık atıyor ve durmamız için bize yalvarıyor. Ama ölü dokuyu temizlemezsek enfeksiyona veya sepsis ölüme yol açabilir. Tıbbi malzeme eksikliği ve yanık vakalarının sayısındaki artış nedeniyle artık yeterli bakımı sağlayamıyoruz. Yaptığımız tek şey kaçınılmaz enfeksiyonu geciktirmek.” şeklinde değerlendirme yaptı.