Slovakya Hükümeti Aşı Alımını Durdurdu

COVİD-19 AŞISI ALIMINI DURDURMA KARARI

Slovakya hükümeti, ülkelerine tedarik edilen Covid-19 aşılarında yüksek miktarda DNA ve üreticiler tarafından belirtilmemiş maddelerin bulunduğunu gösteren bir raporun ardından aşı alımını durdurma kararı aldı. Slovakya Başbakanı Robert Fico, konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: “Slovakya’da kullanılan aşıların içinde üreticinin ambalaj bilgilerinde belirtmeyen son derece yüksek seviyelerde DNA ve başka maddeler bulunduğuna dair bir uzman görüşü söz konusu.” Bu nedenle, hükümetin Covid-19 aşı alımlarını hemen durdurma kararı aldığını belirtti.

AŞI ANLAŞMASINA DİKKAT ÇEKTİ

Fico, önceki hükümet tarafından 2023 yılında imzalanan aşı alım anlaşması çerçevesinde Slovakya’nın hala 5,7 milyon euro karşılığında 300 bin doz daha aşı teslim alması gerektiğine vurgu yaptı. Kendi döneminde Covid-19 aşısı olmayı reddeden bir siyasetçi olan Fico, “Daha fazla bilgi edinene kadar kalan aşıları almamak veya ödeme yapmamak konusundaki geçici karar alınması doğru bir adımdır” ifadelerini kullandı.

SLOVAKYA BİLİMLER AKADEMİSİNE TALEP

Meselenin makul bir zaman dilimi içinde çözülmesi için çaba göstereceklerini belirten Fico, Slovakya Bilimler Akademisi’nin aşılarda DNA ve diğer maddelerin varlığına ilişkin bir analiz yapmasını talep edeceklerini de açıkladı. Aşılara dair önemli bulguları halka bilgilendirmenin hükümetin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Fico, “Covid-19 aşılanma oranları son derece düşük olsa da insanlar, bu konuda uyarılmayı hak ediyor.” dedi.

MUHALİF PARTİDEN ELEŞTİRİ

Ana muhalefet partisi İlerlemeci Slovakya (PS), Fico hükümetini komplo teorileri aracılığıyla suni gündem oluşturmaya çalışmakla ve dikkati hükümetin başarısız politikalarından uzaklaştırmaya çalışmakla suçladı. Bu süreçte mRNA aşısı üreticileri Pfizer-BioNTech ve Moderna’dan ise henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

ÖNEMLİ

İsrail Ordusu Gazze’ye Saldırıyor

Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun gerçekleştirdiği hava saldırılarında, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 40 Filistinli hayatını kaybetti. Çok sayıda ev ve barınak tahrip oldu.

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Başlıyor

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde normal sezon son haftası yarın Türk Telekom ile Beşiktaş Fibabanka karşılaşmasıyla başlayacak. İlk 6 sırayı alan takımlar play-off’a yükselecek.

Daha Fazlası!