SOĞAN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ VE ÇİFTÇİLERİN TEPKİSİ
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Adana’da, turfanda soğan hasadı 18 ile 20 TL’den başladı. Ancak, fiyatlar tarlada 7-8 liraya kadar geriledi. Geçtiğimiz yıl sıcak havaların verimi olumsuz etkilediği soğan bu yıl, soğuk hava koşulları sayesinde çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Kent genelinde 36 bin dönüm alana ekilen soğanlar, Mart ayı sonunda hasat edilmeye başlandı. Dönüme düşen verim 7 ile 8 ton arasında değişiyor ve şehir genelinde yaklaşık 250 bin ton rekolte hedefleniyor.
İTHALAT VE FİYATLA İLGİLİ SORUNLAR
Hasadın başlangıcında kilogram fiyatı 18-20 lira olan soğan, Mısır’dan ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen ucuz soğan ihracatı nedeniyle tarlada 7-8 liraya düştü. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Soğanlar tarlada 3 boyuta ayrılıyor ve fiyatlar şu anda 7-8 liraya kadar geriledi” diyerek, işçilik maliyetinin kilograma 3 ile 3,5 lira arasında olduğunu ifade etti. Çiftçinin eline geçecek miktarın 4,5 ile 5 lira arasında olacağını belirten Doğan, “Soğanın 1 dönüme maliyeti 30-35 bin lira arasında değişiyor. Ancak bu fiyatlarla çiftçinin para kazanması mümkün değil” dedi.
PİYASA DENGELERİNİ BOZAN FAKTÖRLER
Doğan, yurt dışına az sayıda soğan ihraç edildiğini fakat Mısır’daki fiyatların bu durumu etkilediğini aktardı. “Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi soğan istiyor ama fiyatlar burada olduğu gibi 7-8 lira. İstek var ama fiyat yok” diyen Doğan, Mısır’dan gelen soğanın fiyat rekabetini bozduğunu vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın analiz sürecinin uzun sürmesi nedeniyle yurt dışına soğanların az gönderildiğini söyleyen Doğan, “Zincir marketler piyasa dengesini bozuyor ve çiftçi istediği fiyata ürünü satamıyor” diyerek durumu özetledi. Çiftçi ve tüccarın bu sene memnun olmamasına rağmen vatandaşların düşük fiyatlardan faydalandığını belirtti.