Son 2,5 yılın en düşük seviyesinde..

Türkiye’nin Kredi Temerrüt Takası (CDS) olarak bilinen 5 yıllık kredi risk primi dün yaklaşık 364,64 baz puana düşerek yaklaşık 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Düşüş, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarını sona erdirme olasılığına işaret eden yumuşatılmış istihdam verilerinden etkilenen küresel eğilimlerle uyumlu.

ABD’de enflasyonda beklentilerin ötesinde bir yavaşlama belirtilerinin yanı sıra Hazine getirilerindeki düşüş ve fonlama maliyetlerinin azalmasının ardından küresel piyasa duyarlılığı iyileşti. ABD 10 yıllık Hazine getirisi 19 baz puan düşerek %4,44’te kapandı ve ABD Dolar Endeksi %1,5’lik güçlü bir düşüş sergileyerek 104,05’e ulaştı – yaklaşık bir yılın en önemli düşüşü.

Küresel bu gelişmelere paralel olarak kredi risk primlerinde dünya genelinde düşüş gözlenmiştir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’si bir önceki güne göre yaklaşık 14 baz puan düşüşle kapanarak 364,64 baz puana ulaşarak Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Analistler, Türkiye’nin kredi risk primindeki düşüşü, yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamak için aldığı etkin önlemlere bağlıyor. Enflasyonla mücadeleye yönelik adımlar önümüzdeki döneme ilişkin belirsizlikleri kademeli olarak azaltmaktadır. Ayrıca analistler, sadeleştirme önlemlerinin Türk varlıklarının fiyatlanmasını olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Orta Doğu’da devam eden jeopolitik risklere rağmen, küresel enflasyondaki düşüş ve büyük merkez bankalarının şahin politikaları terk edeceğine dair beklentiler risk primleri üzerindeki aşağı yönlü baskıya katkıda bulunmaktadır.

Kredi riski primindeki düşüş, analistler tarafından fonlama maliyetlerini düşüren bir faktör olarak vurgulanmaktadır. Bu da hem devlet hem de şirket borçlanmalarında daha düşük faiz ödemeleri anlamına gelir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayından bu yana politika faizini toplam 2.650 baz puan artırdı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Kasım ayı Enflasyon Raporu sunumunda, dezenflasyonist sürecin önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren etkisini göstermeye başlayacağına dair beklentilerini dile getirdi.

ÖNEMLİ

Mevduat Hesaplarında Faiz Düşüşü Bekleniyor Mu?

Mevduat faiz oranları düşme riskiyle karşı karşıya. Bankalar 32 günlük vadelerde yüksek faiz sunarken, vade süresi sona erdiğinde oranlar azalıyor. Detaylar paylaşıldı.

İhtiyaç Sahiplerine Kömür Yardımı Onaylandı

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, ihtiyaç sahibi hanelere ısınma amaçlı kömür yardımı yapılacak.

Daha Fazlası!