‘Sosyal mesafe bağışıklığı zayıflatıyor’

Britanyalı Profesör Gupta, sosyal mesafenin ve tecrit uygulamalarının bağışıklık sistemi açısından olumsuz etkilerinin olabileceğini öne sürdü.

14

Oxfordlu epidemiyolog sıkı tecrit önlemlerinin ve sosyal etkileşimin azlığının insanların bağışıklık sistemini zayıflatabileceği ve onları yeni virüslere karşı daha duyarlı hale getirebileceği konusunda uyardı.

Express’in haberine göre, Oxford Üniversitesi’nde kuramsal epidemiyoloji profesörü Sunetra Gupta, uzun süreli uygulanan sosyal mesafenin insan vücudunun sıradan mikroplara daha az maruz kalmasına yol açtığını ve bu nedenle önlemlerin gelecekteki hastalıklara karşı vücut direncini azaltabileceğini vurguladı.

Prof. Gupta, ekibinin Kovid-19’a dair mevcut senaryolara yönelik çalışmalarının yayımlanmasıyla Mart’ta gündeme gelmişti.

Ekibin yürüttüğü proje, koronavirüsün Birleşik Krallık’ı Aralık’ta vurduğu, nüfusa hızla yayılıp yayılmadığı ve “sürü bağışıklığı” yaratıp yaratmayacağı teorisi üzerine çalışıyordu.

Birleşik Krallık’ta hükümet, Imperial College London’dan Prof. Neil Ferguson’un çalışmasının en kötü senaryoda yarım milyon insanın Kovid-19’dan hayatını kaybedebileceğini öne sürmesinin ardından 23 Mart’ta tecrit uygulamalarını başlatmıştı.

Prof. Gupta, tecridin o günden bu yana daha erken hafifletilmesini söylüyor ve bağışıklık sistemini “alev almayı bekleyen” ağaçlara benzetiyor.

Daily Telegraph’a konuşan Gupta, “Bu, patojenler tarafından düzenli olarak uyarılmadığımızda daha iyi bir noktaya geleceğimizi varsaymamak adına bir uyarı” ifadelerini kullandı.

Herhangi bir patojene maruz kalmadığımız, her şeyi dışarıda bıraktığımız ve nispeten izole bir yaşama döndüğümüz durumda, alev almayı bekleyen ağaçlara benzeriz.

Önde gelen epidemiyolog, mevcut yaşam koşullarını ve virüse maruz kalma eksikliğini 1918’de yaşanan İspanyol gribi örneğiyle kıyasladı. Prof. Gupta İspanyol gribinin onlarca yıl herhangi bir hastalık yaşanmamasının ardından meydana geldiğini ve 50 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Çünkü 1918’de Avrupa’da 30 yıldır hiç grip görülmemişti. O zamanlar şu anda olduğumuz gibi küresel olarak bağlı değildik. 100 yıl önce tecride benzer koşullarda yaşamaya alışkındık, bu da İspanyol gribinin 50 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koşulları yarattı.

Prof. Gupta koronavirüs enfeksiyonlarının farklı türlerine dair benzer hastalıklara maruz kalmanın bağışıklık sistemi açısından önemini vurguladı.

Ciddi belirtilere ve ölüme karşı sizi koruyacak bağışıklık, virüsün kendisinin dışında benzer patojenlere maruz kalınarak oluşur.

Prof. Gupta insanların küresel hareketinin iki ucu keskin kılıca benzediğini belirtti. Prof. Gupta’ya göre hareket virüslerin yayılmasını artırırken, pek çok kişinin de farklı hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlıyor.