SPK’dan Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli

SPK’NIN KRİPTO PARA BORSA KARARLARI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), izni olmadan hizmet sunmaya devam eden 50’den fazla kripto para borsasının internet sitelerine erişim engeli getirdi. Uzmanlar, bu kararın yatırımcıları koruma amacı taşıdığına dikkat çekiyor. AA muhabirinin bildirdiğine göre, SPK yayımladığı haftalık bültenle ruhsatsız kripto para borsalarına erişim engeli alındığını duyurdu. Bültende, Türkiye’de ikamet eden kişilere internet üzerinden izinsiz kripto varlık hizmeti verme girişiminde bulunan ve yurt dışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştirdikleri tespit edilen sitelere Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince hukuki işlem yapılmasına karar verildiği kaydedildi. Bu kapsamda toplam 108 internet sitesine erişim engeli getirildi. Bu sitelerden 50’den fazlası kripto para borsalarından oluşuyor.

KANUNUN TEMELLERİ VE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ

Türkiye’de kripto varlıklara yönelik ilk yasal çerçeve, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile temmuz ayında oluşturuldu. Bu yasayla kripto para piyasalarını düzenleme yetkisi SPK’ya verilirken, bu alanda hizmet verecek platformların Kuruldan izin alması gerektiği kararlaştırıldı. Kanuna göre, Türkiye’de bir iş yeri açma, Türkçe internet sitesi kurma ve sunulan kripto varlık hizmetleriyle ilgili tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, Türkiye’deki yerleşik kişiler için faaliyet olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunan yabancı kripto para platformlarına buradaki faaliyetleri için 3 aylık bir geçiş süresi tanındı.

YATIRIMCILARI KORUMA AMAÇLI ADIMLAR

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurt dışında yerleşik bazı borsaların Türkiye’de hâlâ Türkçe dil desteği sunduğunu ve Türkiye’deki kişilere yönelik reklam yapmaya devam ettiğini belirtti. Mercan, SPK’nın pek çok kripto para borsasına erişim engeli getirme kararının bu duruma dayandığını ifade ederek, “SPK’nın aldığı kararlar, ulusal kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf bir hale gelmesiyle birlikte yatırımcıları koruma amacını taşıyor.” dedi. Ulusal kripto varlık borsalarının lisans süreci ve ilgili mevzuat çalışmaları devam ettiğini belirten Mercan, bu çalışmalar tamamlandığında birçok kripto varlık borsasının faaliyetlerini durduracağını ya da düzenlemelere tabi olacağını düşündüğünü aktardı.

KRİPTO HİZMET SAĞLAYICILARI VE YETKİLENDİRME SÜRECİ

SPK verilerine göre, kripto varlık hizmeti sunduğunu bildiren 77 şirket bulunuyor. Ancak, kripto varlık hizmetleri faaliyetine devam etmeyeceklerini duyuran 14 şirket ve başvuruları gerçekleştirilmeyen 64 şirket mevcut. SPK kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, Kurul tarafından yetkilendirildiği anlamına gelmiyor. Kurumların ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme için ayrıca başvuru yapması gerekmektedir.

ÖNEMLİ

Bülent Uygun Sivasspor’dan İstifa Etti

Sivasspor'un teknik direktörü Bülent Uygun'un, kulüp yönetimiyle yaptığı görüşmenin ardından istifa ettiği öğrenildi.

Suç Örgütü Operasyonu: 5 Sanık Tahliye Edildi

Antalya'da bir suç örgütü operasyonunda tutuklu 7 sanıktan 5'i tahliye edildi. Güvenlik görevlisi Mustafa Gündüz, site sakiniyle ilişkisini davaya taşıdı.

Daha Fazlası!