SPK’Den İzinsiz 108 Siteye Engel

SPK’NIN KRİPTO PARA BORSALARINA GETİRDİĞİ ERİŞİM ENGELİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye içerisinde izni olmadan hizmet sunmaya devam eden 50’den fazla kripto para borsasının internet sitelerine erişim engeli getirdi. Uzmanlar, bu kararın yatırımcıları koruma amacı güttüğünü belirtiyor. SPK, yayımladığı haftalık bültenle, faaliyet izni olmayan kripto para borsalarına yönelik internet erişim engeli kararı aldığını açıkladı. Bülten içerisinde, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik internet üzerinden izinsiz kripto varlık hizmetleri sağlayan ve yurt dışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştiren internet siteleri hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca gerekli hukuki işlemlerin yapılacağı ifade edildi.

İZİNSİZ HİZMET SUNAN SİTELERİN SAYISI

Bu bağlamda, toplamda 108 internet sitesine erişim engeli getirilmiş durumda. Bu sitelerden 50’den fazlası kripto para borsaları olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye’de kripto varlıklara yönelik ilk yasal çerçeve, 2023 temmuz ayında yürürlüğe giren “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile oluşturuldu. Bu kanunla birlikte kripto para piyasalarını düzenleme yetkisi SPK’ye verildi ve bu alanda hizmet sağlayan platformların Kuruldan faaliyet izni alması zorunlu hale geldi.

BAYRAKTA İŞ YERİ AÇILMASI ZORUNLULUĞU

Söz konusu kanuna göre, Türkiye’de kripto varlık hizmeti sunmak isteyenlerin, öncelikle Türkiye’de iş yeri açması ve Türkçe internet siteleri oluşturması gerekiyor. Ayrıca, sunulan kripto varlık hizmetlerine dair tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, Türkiye’deki yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla yapılması durumunda ülkedeki hizmet olarak kabul ediliyor. Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para borsalarına ise 3 aylık bir geçiş süreci tanınmıştı.

YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN DÜZENLEMELER

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurt dışında kurulmuş bazı borsaların hâlâ Türkçe dil desteği sunduklarına ve Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik tanıtım faaliyetlerinde bulunduğuna dikkat çekti. Mercan, “SPK’nın almış olduğu kararlar, ülkemizde kripto varlık piyasasının güvenilirliğini artırarak yatırımcıları koruma amacını taşıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye’deki kripto varlık borsalarının lisanslama sürecine yönelik mevzuat çalışmalarının devam ettiğini ve bu çalışmalar tamamlandığında birçok kripto borsasının ya faaliyetlerini durduracağını ya da düzenlemelere uyması gerektiğini öngördüğünü belirtti.

KAYITLI FAALİYET GÖSTEREN ŞİRKETLERİN DURUMU

SPK verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiğini bildiren 77 şirket bulunuyor. Çeşitli sebeplerden dolayı kripto varlık hizmetlerine devam etmeyeceklerini açıklayan 14 şirketin yanı sıra, başvurusu işleme alınmayan 64 şirket de mevcut. SPK kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, aleyhine yetkilendirilmesi anlamına gelmiyor. Bunun için kuruluşların, ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme için ayrıca başvuru yapması gerekiyor.

ÖNEMLİ

İBB Acil Durum İçin İHA Alacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, afet durumlarında lojistik destek ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere yeni yüksek kapasiteli insansız hava araçları almayı planlıyor.

Bankalar Faizleri Yarı Oranda Düşürdü

TCMB'nin ocak ayında faiz indirimine gitmesi beklenirken, bankalar mevduat faiz oranlarını azaltmaya başladı ve yüksek faizli teklifler yalnızca kısa vadeli hesaplar için sunuluyor.

Daha Fazlası!