Su Kabaklarını Dekoratif Objelere Dönüştürüyor

SU KABAĞI İŞLEME TUTKUSU

Bursa’da Ziraat Mühendisi Ahmet Salih Peker (45), iş stresinden uzaklaşmak amacıyla 7 yıldır su kabaklarını işleyerek abajur, avize, gramofon ve çeşitli hediyelik eşyalar üretiyor. Kendi 1 dönümlük arazisinde süs eşyası yetiştirmek maksadıyla su kabağı ekerek, bu işin “tutku” haline geldiğini ifade eden Peker, “İlgi duyanlara eğitim de veriyorum. Bu zamana kadar 100’den fazla avize, abajur yaptım” diyor. Bursa’da yenilenebilir enerji alanında danışmanlık yapan Peker, baba mesleği olan çiftçiliğe yönelip Kestel ilçesindeki tarlasını su kabağı yetiştirmek için değerlendirmeye başladı. Yetiştirdiği ürünleri dekoratif eşyalara dönüştüren Peker, atölyesinde ürettiği hediyelik eşyaları 10 lira ile 3 bin lira arasında değişen fiyatlarla satıyor.

İNRALAMA HAVASINDA YETİŞİYOR

Ahmet Salih Peker, iş stresinden uzaklaşmak için zamanla hobisinin tutkuya dönüştüğünü belirtiyor. Kendi ofisini, ürettiği objelerle süslediğini ve bu konuda eğitim aldığı kişilere yardım ettiğini söyleyen Peker, “Bu iş benim için tutku oldu. İlgi duyanlara eğitim de veriyorum. Danışmanlık hizmeti verdiğim ofisimi de obje haline dönüştürdüğüm su kabaklarıyla süsledim. 20 kişiye bu konuda eğitim verdim. Su kabağı bulmakta zorlandığım için tarlama ektiğim su kabaklarıyla bu sorunu aştım. Önümüzdeki günlerde internet ortamında satış yapmayı düşünüyorum” diye konuşuyor.

ÇOCUKLUK ANILARIYLA BAĞLANTI

Kabak işleme merakının çocukluğundan geldiğini vurgulayan Peker, “Çocukluğumuzdaki su kabağı ile ilgili hatıralarımız aklımıza geldi ve böyle bir ürünün sanata dönüşmesi, bizim çok hoşumuza gitti. Çocukken köyde pekmez yapımında, su kabaklarından pekmez kapları yapılırdı. Bu nedenle böyle bir sanatı yapmak istedim” dedi.

STRESTEN UZAKLAŞMA YOLU

Danışmanlık ve mühendislik işlerinin yanında el sanatıyla uğraşmanın kendisini dinlendirdiği söylenirken; Peker, bu durumu, “İş hayatının stresi çok fazla. Yoğun iş stresi altında insanlar kafa dinlemek için farklı işler arıyor. Biz de işimizin kıymetini bilip, işimize dört elle sarılıyoruz. Tarihi ve otantik bir mekanda çalışmayı tercih ettik. Bu mekanda enerji projelerini ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz tesislerle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz” şeklinde açıklıyor.

ÇOCUKLARA SANATIN FAYDASI

Ahmet Salih Peker, ailesi ve çocuklarıyla birlikte dükkanın düzenlemesini yaptıklarında, bunun çocuklarının gelişimi için de faydalı olduğunu söylüyor: “Biz buraya başladığımızda dükkanın formu böyle değildi. Ailemle farklı yorumlarla düzelttik ve burası güzelleşmeye başladı. Çocuklar, yaptıkları ürünlerin satılmasıyla ortaya koymanın güzelliğini gördüklerinde, daha fazla yeni şeyler yapmaya hevesli oldular.”

YURT DIŞINDAN TALEPLER ARTAN BİR ALAN

Peker, kendi tarlasında ürettiği su kabaklarını, kodladığı bir e-ticaret sitesinde satışa sunmayı hedefliyor. “Bu seneye kadar kabakları fide ya da tohum olarak verip ürettiriyorduk. Bu yıl kendimiz üretim yapma kararı aldık. E-ticaret sitesi üzerinden satışa geçmeyi planlıyoruz çünkü Bursa dışından ve yurt dışından talep oldukça fazla. Ürünlerin örneklerini görmek istiyorlar” diyerek yeni projeleri hakkında bilgi veriyor.

ÖNEMLİ

İki Kardeşin Hayatı Değişti: Kriz Başladı

Çocuk yaşta annelerini kaybeden iki kardeş, trajik bir olay sonrası yıllar boyunca birbirlerine yakın kaldılar. Bu zor süreçteki dayanışmaları dikkat çekti.

Yenidoğan Çetesi Davasında 12 Hastaneye Kayyum Atandı

Yenidoğan Çetesi soruşturmasında 12 hastane ve şirkete kayyum atanırken, 26 şirket ve kişinin mal varlığına el konuldu. Kararın ayrıntıları gün yüzüne çıktı.

Daha Fazlası!