Sucuk Ürünlerinde At Etine Dikkat!

GÜNCELLENEN TEHLİKELİ ÜRÜNLER LİSTESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşların sağlığını tehdit eden ve hileye başvurulan ürünler listesini güncelledi. Yeni listede sucuk türündeki ürünlerde at ve eşek etine rastlanırken, market veya bakkallarda oldukça yaygın bulunan çikolata, macun gibi tatlandırıcılı ürünlerin içinde ilaç maddesi bulunduğu ifade ediliyor. Bu ürünlerin içeriğinde ne tür maddeler yer alıyor? Sağlık açısından riskleri neler? İşte ayrıntılar…

Tarım ve Orman Bakanlığı, belli günlerde vatandaşların sağlığını tehdit eden, taklit ve tağşiş edilen ürünlerin listesini yayımlamayı sürdürüyor ve bu bağlamda firmaları ifşa etmeye devam ediyor. Bakanlığın son listesinde yine sucuk gibi gıda maddelerinde at ve eşek etine rastlandığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra, çikolata ve macun gibi yaygın ürünlerin içerisinde ilaç etken maddesi bulunduğu bildiriliyor. Artık tüketicilerin bu ürünlere duyduğu güven tamamen sarsılmış durumda. Ürünlerin içinde at ve eşek eti olduğunun farkına varmak neredeyse imkansız hale geldi.

İLAÇ ETKEN MADDELERİNE DİKKAT

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Gıda Mühendisi ve Denetim Uzmanı Nurten Sırma, “Çikolata, şekerleme, macun veya enerji içeceği gibi ürünler ilaç etken maddesinin maskelenmesi için kullanılıyor. Hiçbir ilaç etken maddesinin gıda imalatında yeri yoktur, kullanımı yasaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı da bütün denetimlerinde ilaç etken maddesini kullanan sözde üreticilerle mücadele ediyor” diyor. Sırma, ginsengli veya epimedyumlu ürünlerin bazen çikolata, bazen şekerli draje veya enerji içeceğinde bulunduğunu vurguluyor ve çoğunlukla sildenafil sitrat etken maddesinin varlığını belirtiyor.

AFRODİZYAK ETKİLERİ TEHLİKELİ

Sildenafil sitrat, afrodizyak etkili ilaçlarda kullanılan bir madde olduğunu dile getiren Sırma, bunun gıda ürünlerinde kullanılmasının yanlış olduğunu aktarıyor. Uzakdoğu’da afrodizyak etkisi olan bitkisel ürünlerin isimleriyle ürünlerin içeriğinin maskelemeye çalışıldığını belirtiyor. Özellikle benzin istasyonları ve bakkallarda kasaların yanlarında satılan bu ürünlerin, tüketiciler üzerindeki tehlike riskinin farkında olmadıklarını ifade ediyor.

TÜKETİCİLER RİSKLERİ GÖRMELİ

Tüketicilerin bu ürünleri satın alarak riskli bir alışveriş yaptıklarının farkında olmadıklarını belirten uzman, sağlık sorunlarını ilaçlarla çözmeyip bitkisel karışımlara yönelen bazı kişilerin ginsengli ve epimedyumlu ürünleri tamamen bitkisel sanabildiğini vurguluyor. Bunun yanlarıdna, “ilaç kontrollü kullanılmalıdır, hekim reçetesi ile yazılmalıdır. Kullanım dozu vardır” diyerek, bu tür ürünlerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması halinde sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.

DAHA FAZLA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÜRÜNLER

Sucuk ve benzeri et ürünlerinde tek tırnaklı etine sıkça rastlandığını söyleyen Sırma, maliyetlerin artmasıyla birlikte bazı üreticilerin gıda güvenliğini hiçe sayarak at, eşek ve katır gibi hayvan etlerini karıştırarak maliyetlerini düşürmeye gittiğini ifade ediyor. Bu tür hayvanların hangi şartlarda kesildiği ve hastalıklı olup olmadıkları sorgulanmadan kullanıldığını vurgulayan Sırma, gıda güvenliği açısından risk oluşturduğunu aktarıyor.

SUCUK SEÇİMİNDE GÜVENLİK ÖNEMLİ

Vatandaşların, nereden geldiği belli olmayan ve kimin ürettiği belirli olmayan ürünlere dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen uzman, doğal ve organik sucuk iddialarını sorgulamalarını öneriyor. Düşük fiyatlı sucukların kalitesiz olabileceğini vurguluyor ve sağlık konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

ÖNEMLİ

MİT’ten Sincar’da PKK’ya Nokta Operasyon

MİT, Irak'ın Sincar kentinde düzenlediği operasyonla PKK/KCK'nın sözde yöneticilerinden Sadiye Muhammed Ahmed'i etkisiz hale getirdi.

THY EuroLeague’de 12. Hafta Maçları Başlıyor

THY Euroleague 12. hafta, 28 Kasım Perşembe günü 5 farklı karşılaşma ile başlayacak.

Daha Fazlası!