Tapuda Mülkiyet Devri İçin Yeni Kurallar

TAPU İŞLEMLERİNDEKİ YENİ DÜZENLEME NEDİR?

Mülkiyet devri işlemleriyle ilgili olarak tapu işlemlerinde bir önemli değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre, mülkiyet devri işlemleri herhangi bir tapu müdürlüğünden yetki almadan gerçekleştirilebiliyor. Bu kararın vatandaşlar için ne anlama geldiği ve tapu devri süreçlerinde hangi yolların izlenmesi gerektiği merak ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yetki Alanı Dışında ve Tarafların Farklı Birimlerde Bulunmaları Halinde Tapu İşlemlerinin Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Milliyet’te yayınlanan habere göre, yönetmelik sayesinde tarafların farklı birimlerde olması durumunda yapılacak mülkiyet devrine yönelik sözleşmeler ve yetki alanı dışında kayıtlı taşınmazlarla ilgili tapu işlemleri, elektronik ortamda ilgili tapu müdürlüğünden onay alınmadan gerçekleştirilebiliyor.

YENİ DÖNEM NASIL İŞLEYECEK?

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu düzenlemenin tapu dairelerinde gerçekleştirilen işlemlerde alıcı ve satıcıların farklı tapu müdürlüklerinde işlem yapabileceği anlamına geldiğini belirtiyor. Yönetmelik, daha önceden varlığını sürdüren benzer bir düzenlemenin devamı niteliğinde. Özelmacıklı, “Alıcının İstanbul’da, satıcının Bolu’da olduğu bir durumu düşünelim. Satıcı İstanbul’daki herhangi bir tapu dairesine başvurarak Bolu’daki taşınmazını satabiliyor. Alıcının ise kendi bulunduğu tapu dairesinde imza atması gerçekleştirilir” açıklamasında bulunuyor. Ayrıca, alıcı ve satıcıların aynı anda bir arada olmadan da tapu işlemlerinin yapılabilmesi büyük bir kolaylık sağlıyor.

DEVREDEN BİRDEN FAZLA KİŞİ OLUNCA NE OLACAK?

Mülkiyet devreden kişilerin birden fazla olduğu durumlarda, tüm tarafların aynı tapu müdürlüğünde bulunması gerektiği vurgulanıyor. Mülkiyet devreden taraf sayısı birden fazla ise, başvuruların aynı birime yapılması gerekiyor. Ayrıca, devralan taraflardan birinin veya birkaçının devredenle aynı birimde bulunması mümkün oluyor. Bu husus, işlem süreçlerinde yaşanan kolaylıkları artırıyor.

DÖNER SERMAYE KURALLARI NELER?

Yetki alanı dışında gerçekleştirilen tapu işlemlerinde döner sermaye uygulaması iki kat olarak değerlendiriliyor. Yurt dışındaki temsilciliklerde ise bu oran dört kat olarak belirleniyor. Bu durum, farklı tapu müdürlüklerinde yapılan işlemlerde ortaya çıkan bedel farklarına yönelik bir düzenleme olarak öne çıkıyor.

ÖNEMLİ

Çelik Kubbe İçin Kritik Anlaşma İmzalandı

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, TSK'nın Bulut Bilişim Sistemi Projesi'nin yerli altyapıyla tamamlanacağını ve bu projenin 'Çelik Kubbe' sisteminin temel bileşeni olacağını açıkladı.

Sacha Boey’den Galatasaray Taraftarlarına Övgü

Galatasaray'dan Bayern Münih'e transfer olan Sacha Boey, Türk kulübündeki kariyeri hakkında düşüncelerini paylaştı.

Daha Fazlası!