TARIM SEKTÖRÜ REKOR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ
Tarım sektörü, 2024’te 36,2 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatını yapıyor. Türkiye, ihracatında tarım ürünlerine dünyanın dört bir yanından rekor düzeyde talep alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tarım sektörü 2024’te 36,2 milyar dolarlık dış satımı gerçekleştirirken, bu değer 2023’e göre yüzde 3,3 artış gösterdi. Tarım sektörü, Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 16’lık bir paya sahip. Bu alanda faaliyet gösteren 10 sektörden ikisi ise tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatını gerçekleştirmiş durumda. Geçen yıl meyve sebze mamulleri 2,7 milyar dolarlık, kuru meyve ve mamulleri 1,9 milyar dolarlık dışsatım yaptı. Meyve sebze mamullerinde yüzde 1,2, kuru meyve ve mamullerinde ise yüzde 0,8 ihracat artışı kaydedildi.
İHRACATTA ABD VE ALMANYA ÖNE ÇIKTI
Rekor kıran sektörlerin en fazla ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında, ABD ve Almanya öne çıkıyor. Kuru meyve ve mamulleri sektöründe Almanya’ya 247,3 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde ise ABD’ye 429,4 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İllere göre değerlendirildiğinde İstanbul’dan meyve sebze mamulleri sektöründe 637 milyon dolarlık, İzmir’den kuru meyve ve mamulleri sektöründe ise 481,6 milyon dolarlık dışsatım gerçekleştirildi.
GÜVENİLİR TEDARİKÇİ POTANSİYELİ
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, dünya genelinde iklim değişikliği ve gıda güvenliği sorunlarının ülkeleri daha korumacı politikalara yönlendirirken, Türkiye’nin güvenilir ve sürdürülebilir bir tedarikçi olma potansiyeliyle dikkat çektiğini vurguladı. Küresel ölçekte gıda güvenliği ihtiyacındaki artışın, güvenilir ve sürdürülebilir tedarikçilerin gerekliliğini artırdığını aktaran Mutlu, “Sahip olduğumuz yüksek teknolojili fabrikalar ve müşteri taleplerine göre ‘terzi usulü’ üretim yapma potansiyeli, Türkiye’yi dünya pazarlarında önemli bir konuma taşımaktadır.” diye belirtti. Tarımsal ürünlerin menşei ülkelerinde işlenip nihai ürün haline getirilmesinin hem raf ömrü hem maliyetler açısından önem kazandığını ifade eden Mutlu, Türkiye’nin modern fabrikaları ve güçlü üretim kapasiteleri ile bu alandaki talepleri karşılayabilme yetkinliğine sahip olduğunu ifade etti.
GELECEK HEDEFLERİ
Gelecek yıllarda Türkiye’nin tarım ihracatında 40 milyar dolar seviyesine ulaşmasının hedeflendiğini vurgulayan Mutlu, buna ulaşmak için sektörde sürdürülebilir büyüme sağlanmasının ve çevre dostu üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının kritik önemde olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, “Türkiye” markasının güçlendirilmesinin önemli bir adım olacağına işaret ederek, “Kendi markalarıyla dünya market raflarında yer almak, Türkiye’nin küresel alandaki etkisini artıracaktır.” dedi. Ayrıca ihracatın artmasının, tarımsal üretimin güçlenmesine ve çiftçilerin refahının artmasına katkı sağlayarak iç piyasada fiyat istikrarını destekleyeceğini dile getirdi.
STRATEJİK BÖLGELERDE VARLIK GÜÇLENDİRME HEDEFİ
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Uzak Doğu gibi stratejik bölgelerde varlığını güçlendirmeyi hedeflediğini belirten Mutlu, AB pazarının Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında pazar büyüklüğü ve lojistik avantajı açısından önemli olduğunu ifade etti. Mutlu, son yıllarda AB ile ticari ilişkileri güçlendirmek adına önemli çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. Gümrük Birliği kapsamının genişletilmesi ile Türk ürünlerinin AB pazarında daha fazla yer bulduğunu aktaran Mutlu, “Ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle 2024’te ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatının AB ülkelerine mümkün kılındığını” söyledi.
Buna ek olarak, tarım ürünlerinde kalite ve standartların yükseltilmesi ile Yeşil Mutabakata uyum için yürütülen çalışmaların AB pazarındaki konumu güçlendireceğini belirtti. Orta Doğu’da Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin Türk tarım ürünlerine yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Mutlu, Kuzey Afrika’da Cezayir, Fas ve Mısır ile güçlü ticaret ilişkilerinin sürdüğünü ve diğer Afrika ülkelerine yönelik işbirliklerinin artırılabileceğini aktardı. Uzak Doğu, özellikle Çin ve Japonya, taze meyve, sebze ve kuruyemiş gibi ürünlere olan talebiyle dikkat çekiyor. TİM ve ihracatçı birliklerin, bu stratejik bölgelerde Türk ürünlerinin görünürlüğünü artırmak için aktif tanıtım faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.