Bakan Yumaklı, geçen yıl 11 bin 284 yaban hayvanının tedavi edilerek doğal ortamlarına geri bırakılmasının olağanüstü başarısını paylaştı. Bu çabaların önemli bir bileşeni olan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, ülkenin vahşi yaşamının karşılaştığı çeşitli zorlukların ele alınmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Yumaklı, bu girişimleri daha da güçlendirmek, Türkiye’nin çeşitli faunasının refahını ve korunmasını sağlamak için kararlılıklarını dile getirdi.
Türkiye’nin eşsiz coğrafi konumuna dikkat çeken Yumaklı, ülkenin Avrupa ormanları, Asya bozkırları ve Afrika çölleri için bir birleşme noktası olduğunu vurguladı. Türkiye’nin küresel biyolojik çeşitlilikteki önemli rolünü kabul ederek, kararlı koruma çabalarına duyulan ihtiyacı vurguladı. Bakan, dünyanın sekiz ana genetik merkezinden birine katkıda bulunan, çok sayıda yabani bitki türüne ev sahipliği yapan ve kuş göç yolları için çok önemli bir merkez olarak hizmet veren Anadolu topraklarına övgüde bulundu.
Bakan Yumaklı, Yaban Hayatı Geliştirme Alanlarının Genel Müdürlüğün faaliyetlerinin ana odak noktası olarak öneminin altını çizdi. Türkiye, toplam 1.165.447 hektarlık bir alanı kapsayan 85 Yaban Hayatı Geliştirme Alanı ile yaban keçisi, Anadolu muflonu, geyik, karaca, alageyik, flamingo, sinsi akbaba ve ceylan gibi türlerin korunmasına yönelik tedbirleri hayata geçirmiştir.
Nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına yönelik kararlılık vurgulanan Yumaklı, risk altındaki türler için eylem planlarının hazırlandığını belirtti. Bakanlık, yaban hayatı üreme istasyonlarının kurulması konusunda aktif olarak faaliyet göstermekte, kızıl geyik, ceylan, Anadolu yaban koyunu, Hatay dağ ceylanı, flamingo gibi türlerin korunmasına katkı sağlamaktadır. Hâlihazırda 12 memeli türü, 9 kuş türü ve 3 alabalık yetiştirme istasyonu bu koruma çalışmaları kapsamında faaliyet göstermektedir.
Bakan Yumaklı, 2023 yılı sonu itibarıyla Bakanlığın üreme istasyonlarında 185 kızıl geyik, 690 Anadolu yaban koyunu, 142 kızıl geyik, 298 ceylan ve 301 flamingo bulunduğunu bildirdi. 2002 yılından bu yana 2.041 damızlık memelinin doğal ortamlarına başarılı bir şekilde geri kazandırılması, Türkiye’nin sürdürülebilir yaban hayatı koruma konusundaki kararlılığını yansıtmaktadır.
Bakan Yumaklı, yaban hayatı ıslahı çabalarına ek olarak, 54 Yaban Hayatı Geliştirme Alanındaki yıllık envanterler de dahil olmak üzere kapsamlı izleme girişimlerinin altını çizdi. Bu çabalar, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin devam eden korunmasına katkıda bulunuyor ve Bakanlık, sulak alanlarda kış su kuşu sayımları yaparak 2023 yılında 145 lokasyonda 110 türden 2.066.758 su kuşu kaydetti.