HAYATİ TEHLİKE ARTIYOR
Geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve ameliyatının ardından tedavisi yoğun bakımda süren TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e ilişkin hayati tehlikesinin giderek arttığı belirtildi. Demiroğlu Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi önünde Önder’in sağlık durumu hakkında basın mensuplarına açıklama yaptı. Çiftçi, Önder’in ECMO kalp destek cihazı ve yoğun inotropik destek tedavileri altında yoğun bakımda hemodinamik stabilitesini koruduğunu ancak nörolojik açıdan durumunun giderek bozulduğunu ifade etti. “Hastamızın nörolojik açıdan beyin refleksleri azalmış ve beyin ödemi devam etmektedir” diyen Çiftçi, “Kendisinin beyin kan akımı mevcut ve tüm bu bulgular bize hayati tehlikesinin giderek arttığını gösteriyor. Ancak biz sabırla tedavilerimize devam edeceğiz ve bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
NÖROLOJİK DURUMDA KÖTÜLEŞME
Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Yasef Özsarfati, Önder’in önceden kalp sistemindeki problemler ön plandayken artık nörolojik problemlerinin daha belirgin hale geldiğini aktardı. Nörolojik durumun kötüleşmesinin bir kırılma noktası oluşturduğuna dikkat çeken Özsarfati, “Giderek reflekslerin azaldığını söyleyebiliriz. Hem muayenelerdeki refleksler hem de elektrofizyolojik olarak EEG kayıtlarında çıkan bulgular belli bir süpresyon gösteriyor” dedi. Özsarfati, bu durumun beyne hava gitmesinin az olmasına bağlı bir beyin tutulumunu gösterdiğini, hastanın beyin ödeminin mevcut olduğunu kaydetti. Bir gazetecinin “Bu durum, beyin ölümünden önceki son aşama mıdır?” sorusuna, “Beyin ölümü bulguları şu anda yok. Yapılan tetkiklerde bu yönde bir şey yok. Bunu zaman içinde göreceğiz” yanıtını verdi.
DOLAŞIMDA PROBLEM YOK
Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ertan Sağbaş, Önder’in ameliyatının üçüncü gününde kalbini revizyon için açtıklarında sağ tarafında kasılma gördüklerini, bunu beklenmedik bir olumlu gelişme olarak değerlendirdiklerini aktardı. Sağbaş, “Hala ECMO desteğine ihtiyacımız var. Bu desteğin kesilmesi nedeniyle vücudun dolaşımını sürdürecek düzeyde olduğunu düşünmüyoruz” dedi. Önder’in nörolojik tablosunun akciğerleri etkilediğine de dikkat çeken Sağbaş, “Nörojenik akciğer ödemi oluştu. Geçen hafta entübasyon tüpünden bir kanama oldu ancak şu an durdu. Birçok organ sistemi birbirine bağımlıdır ve hemodinamik olarak kalbe bağlıdır” ifadelerini kullandı.
KİLİT BİR DÖNEM ÜZERİNDEN GEÇİYORUZ
“Tüm verilerin daha da netleşmesi için kritik bir zaman dilimi var mı?” sorusuna Sağbaş, çok şey söylemenin mümkün olmadığını, anlık verilere baktıklarını ve tedaviyi buna göre düzenlediklerini aktardı. Enfeksiyon konusunda iyi korunduklarını belirten Sağbaş, “İlerisiyle ilgili bir şey söyleyemem. Yoğun olarak tedaviye devam ediyoruz” dedi. Uyutucu ilaç verilmesinin üzerinden 8 gün geçtiğini söyleyen Sağbaş, “Uyanma yok, reflekslerde bir ilerleme yok. Nörolojik olarak kaydedilen bir şey yok. Bir mucizeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz” diye ekledi.