ALTIN İTHALATINDAKİ DEĞİŞİM
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çalışanlarının görüşlerini paylaştığı Merkez’in Güncesi isimli blogda bulunan analize göre, altında kota uygulaması altın ithalatı kompozisyonunda önemli bir değişim yaratıyor. Analizde, “7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olan kota uygulaması ile işlenmemiş altın ithalatı hızlı bir şekilde geriledi. Ağustos 2023’te 12 aylık birikimli olarak 34 milyar dolar seviyesinde olan işlenmemiş altın ithalatı, 2024 yılı kasım ayı itibarıyla yarı yarıya azalarak 17 milyar doların altına kadar geriledi” ifadesine yer veriliyor.
MÜCEVHERAT İTHALATINDAKİ ARTIŞ
Tüketim malları içinde sınıflandırılan mücevherat ithalatında kota sonrası dönemde hızlı bir artış gözlemleniyor. Analizde, “12 aylık mücevherat ithalatı, kota uygulamasının başladığı 2023 yılı Ağustos ayında 1,6 milyar dolar civarındayken, geçen yılın kasım ayı itibarıyla yaklaşık 4 kat artarak 6.4 milyar doları aştı” şeklindeki görüşe yer veriliyor. İşlenmemiş altın ve mücevherat ithalatının toplamının ise, aynı dönemde 35.5 milyar dolardan 23 milyar dolar seviyesine gerilediği belirtiliyor ve “Diğer bir deyişle, toplam altın ithalatında kota uygulaması sonrasında gerileme gözlenirken kompozisyonunda da belirgin bir değişiklik yaşandı” deniliyor.
TÜKETİM MALİ İTHALATINDAKİ GÖRÜNÜM
2024 yılının Nisan ayında tüketim malları ithalatının yüzde 17 gibi yüksek bir oranda artmasına karşın, mücevherat ürünleri hariç bakıldığında yüzde 2 civarında bir gerileme olduğu belirtiliyor. Analize göre, tüketim malı ithalatı 2024 yılının ikinci yarısında ciddi bir canlanmaya işaret ediyor. Ancak mücevherat ürünleri dışlandığında yataya yakın bir görünüm sergilendiği ifade ediliyor. Ara malı kapsamındaki işlenmemiş altın ithalatı kota nedeniyle gerilerken, tüketim mallarına dahil olan mücevherat ithalatı tarihsel ortalamanın oldukça üzerine seyrediyor.
Kaynak: CNBC-e