TEDAŞ Genel Müdürü, Denetim Yapıldığını Açıkladı

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN DENETİMİ VE FAALİYETLERİ

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı, geçen yıl Türkiye genelinde hizmet veren 19 elektrik dağıtım şirketi ile 18 görevli tedarik şirketinin denetim kontrollerinin gerçekleştirildiğini duyurdu. TEDAŞ’ın 2021 ve 2022 yılı hesapları TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda masaya yatırıldı. Yapıcı, burada yaptığı konuşmada, Elektrik Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince TEDAŞ’a verilen sorumluluklar doğrultusunda periyodik genel aydınlatma mali denetiminin yapıldığını ifade etti. Yanmayan armatürler konusundaki denetimlerin bir parçası olarak, Aydınlatma Mobil Takip Uygulaması’nın 2019’un başında devreye alındığını belirten Yapıcı, “Bu uygulamayla vatandaşlar ihbarda bulunabiliyor, şikayetler zamanında çözülmezse ceza uygulanıyor.” şeklinde konuştu.

KONTROL VE YATIRIM PROJELERİ

2025 Şubat sonuna kadar yaklaşık 370 bin kullanıcı tarafından bildirilen 1 milyon 600 binden fazla aydınlatma arızası, yüzde 98,18 oranında giderildi. Ayrıca, geçen yıl elektrik dağıtım şirketlerinde 21’inde periyodik denetim, 55’inde ise kısmi denetim yapıldığı aktarıldı. Yapıcı, TEDAŞ tarafından gerçekleştirilen izleme çalışmalarının detaylarına da dikkat çekti. Elektrik dağıtım şirketlerinin, gelecek yıl yapacakları yatırımların, can ve mal güvenliğini tehdit eden arızaların sık görüldüğü bölgeler ile bağlantı hatları ve yeni yatırım önceliklerine göre belirleneceğini söyledi. “Dağıtım şirketleri tarafından yapılan yatırımların sahadaki uygulamaları yerinde izleniyor.” ifadesini kullandı.

PROJE ONAY SÜREÇLERİNDEKİ İYİLEŞMELER

Yapıcı, daha önce ortalama 70 günde sonuçlanan proje onaylarının şimdi 7-8 güne indirildiğine dikkati çekti. Lisanssız üretim tesislerinin proje onay süreçlerinin TEDAŞ’a devredildiğini hatırlatan Yapıcı, geçmişte proje onay sürecinin en fazla 240 güne kadar uzandığını, bunu yaklaşık 15 güne indirmenin başarılmış olduğunu söyledi. Şebeke yatırımlarına ilişkin kabul sürelerinin geçmişteki 60-90 gün aralığından, 35-40 güne kadar düşürüldüğünü vurguladı. Lisanssız üretim tesislerinin geçici kabullerinin de TEDAŞ tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Yapıcı, daha önceki 120 günlük kabul sürecinin şimdi 20 güne düşürüldüğünü aktardı.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Yapıcı, Türkiye’deki tüm elektrik kesintilerinin 7 gün 24 saat esasına göre izlendiğini belirtirken, kamulaştırma işlemleri hakkında da bilgi verdi. Elektrik dağıtım tesislerinin kamulaştırılması için 2013-2024 döneminde 2 milyar 3 milyon 416 bin 984 lira harcandığını ifade eden Yapıcı, 2025-2027 döneminde harcama tutarının 2 milyar 500 milyon lira olarak planlandığını söyledi. Eğitim çalışmalarına değinen Yapıcı, sektör paydaşlarının gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla eğitim programları düzenlendiğini kaydetti. Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzincan’da bulunan dört eğitim merkezinde elektrik dağıtım sektörünün ihtiyaçlarına yönelik yurt içi ve dışı eğitimlerin gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Yapıcı, “Elektrik dağıtım sektörü ile özel sektör ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılayacak eğitimler sürdürülüyor.” şeklinde açıklama yaptı. Görüş ve önerilerin sunulmasından sonra TEDAŞ’ın 2021 ve 2022 yılı bilanço ve netice hesapları ibra edildi.

ÖNEMLİ

O Ses Türkiye Final Heyecanı Başladı

O Ses Türkiye 2025 finali için geri sayım sürüyor. 11 Mayıs Pazar günü, SMS oylarıyla kazanan belirlenecek ve yarışmanın 16 finalisti sahne alacak.

O Ses Türkiye 2025 Finali Başlıyor

O Ses Türkiye final heyecanı başladı. Beyazıt Öztürk, Hadise, Gökhan Özoğuz ve Melike Şahin'in hazırladığı takımlar, yarışmayı heyecanla bekliyor. Şampiyon kim olacak?

Daha Fazlası!