MEB tarafından gerçekleştirilen ve liseye geçiş sınavı olarak kabul edilen TEOG 1.dönem sınavı ile ilgili sınav sonuç açıklaması merakla bekleniyor. TEOG 1.dönem sınav sonuçları açıklanma tarihi ise geçtiğimiz günler yapılan bir açıklama ile belli oldu.
TEOG sınav sonuçları MEB Müşteşar yardımcısı tarafından öncelikle 2 Ocak tarihinde açıklanacaı bilgisi verilmişti. Fakat yapılan TEOG sınavları itirazları gerekçesiyle sınav tarihleri ileri bir tarihe ertelendi. Yapılan açıklamada ise MEB tarafından yapılan açıklamada davalar gerekçe gösterilerek sınav sonuçları 9 Ocak tarihine ertelendi. demilmiştir.
CEVAP KAĞITLARI İKİ KEZ OKUNDU
Bakanlığın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Soruların hazırlanması aşamasındaki hassasiyetimizi ve başarımızı, sınavın değerlendirme sürecinde de göstermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Adayların cevap kâğıtları 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulmuştur. Her derse ait sorunun eşit ağırlığa sahip olduğu ortak sınavlarda, öğrencilerin puanı her ders için 100 tam puan üzerinden hesaplanmıştır.”
TEOG'da "risklere" dikkat çekildi
SETA Türkiye'de 2014 yılı analizinde, bütün liselerin puanla öğrenci almasıyla beraber, tüm liselerin puanla sıralanıyor oluşunun liseler arasındaki farkı daha da derinleştirme riski taşıdığı belirtildi. Öğrencilerin puanı yüksek bir liseye gidebilmek için kendi evlerinden, yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalmalarının da yaşadıkları coğrafyaya ve topluma uzaklaşma riskini doğurabileceğine dikkat çekildi.
YILDIZ AKTAŞ – Siyaset, Ekonomi ve Toplum AraştırmalarıVakfı (SETA), Türkiye'de 2014 yılı analizinde, kamuoyunda TEOG olarak bilinen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminde, liselere yerleştirme sorununa işaret ederek, yerleştirme sisteminin taşıdığı risklere yer verdi.
SETA tarafından yayınlanan 2014 yılı analizinde, eğitim başlığı altında bu yıl milli eğitim ve yükseköğretimde yaşanan gelişmeler ele alındı. Analizde, 2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulanan TEOG sisteminin, sınav müfredatının okul müfredatıyla örtüşmesi, öğrencilerin değerlendirilme sürecinde devamsızlık durumlarının da etkili olması nedeniyle, öğrenci-öğretmen ve okul ilişkileri güçlendirdiği belirtildi.TEOG'da sınavın uygulanma sürecinde yaşanan olumlu atmosferin,yerleştirme sürecinde gerçekleşmediği belirtilen analizde, bunun en temel sebebinin ise düz liselerin Anadolu liselerine dönüşmesiyle, daha önce az sayıda öğrenci belirli puanlardaki okulları tercih ederek, yerleştirilirken getirilen bu yeni sistemle bütün 8. sınıf öğrencilerinin, TEOG'a girsin ya da girmesin,tercihte bulunsun ya da bulunmasın merkezi olarak tüm ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi olduğu kaydedildi. Tüm öğrencileri yerleştirmeyi hedefleyen yeni sistemin en önemli sorunlarından birinin öğrencilerin adreslerine en yakın liselere yerleştirilmesi hedeflenirken, birçok öğrencinin ikametlerine uzak yerlerdeki okullara yerleştirilmesi olduğu belirtilen analizde, öğrenci ve velilerin okullarını değiştirebilmek, adresine yakın bir okula gidebilmek için nakil yoluna başvurdukları anımsatıldı.
Analizde, yerleştirme sisteminin görünmeyen ancak uzun vadede daha büyük problemlere neden olacak sorununun ise sistemin bütün 8. sınıföğrencilerinden, bütün liseleri hiyerarşik olarak sıralamasını istemesi olduğu ifade edildi. Bütün liselerin puanla öğrenci almasıyla beraber, bütün liselerin puanla sıralanıyor oluşu liseler arasındaki farkı daha da derinleştirme riski taşıdığına dikkat çekilen analizde, öğrencilerin puanı yüksek bir liseye gidebilmek için kendi evlerinden, yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldığı bunun da öğrencilerin yaşadıkları coğrafyaya ve topluma uzaklaşma riskini doğurabildiği ifade edildi.
Analizde, MEB'in, 2014-2015 yeni eğitim-öğretim yılında yerleştirmesürecinde yaşanan bu problemlerin yaşanmaması için yerleştirme sürecinde birtakım değişikliklerin yapılacağını açıkladığı da hatırlatıldı. Analizde, yerleştirme sisteminin neden olduğu sorunları aşmak için tüm öğrencileri ve okulları sıralayan, sınava girsin girmesin, tercih yapsın yapmasın tüm öğrencileri merkezi olarak yerleştirmeyi hedefleyen yaklaşımdan vazgeçilmeli ve merkezi sınavla öğrenci alan okul sayılarının ve türlerinin azaltılması,sınavla öğrenci alan okul sayısının yüzde 3-5'lere çekilmesi önerisine yerverildi.
Başörtüsü yasağının kaldırılması demokratikleşmede önemli bir adım
Bu yıl ortaokul ve liselerde başörtüsü yasağının kaldırıldığı hatırlatılan analizde, ancak yönetmelikte halen, "başı açık bulunur" ifadesi okul öncesi ve ilkokullar için devam ettiği belirtildi. Analizde, bu özgürlüğün eğitimin her kademesinde sağlanmasının uzun vadede daha demokratik ve özgürlükçü bir eğitim sistemi inşa edilmesi adına önemli olduğu belirtildi. Analizde, MEB'in toplumun taleplerini dikkate alarak, yaptığı bu düzenlememin, temel hak ve özgürlükler önündeki bir engelin daha kaldırılmış olmasıyla eğitim sisteminin demokratikleşmesi adına oldukça önemli bir adım olduğu kaydedildi.
Özel okula teşvikte sayı az tutulmalı
2014-2015 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin düzenlemeye de dikkat çekilen analizde, destekten kaç kişinin yararlandığından çok, hangi tür ailelerin ve okulların yararlandığının önemli olduğu belirtildi. Analizde, "teşviklerin zaten avantajlı olan, üst düzey sosyo-ekonomik duruma sahip bir azınlığın yükünü hafifletmekten mi ibaret, yoksa teşvik sayesinde çocuğunu özel okula gönderme imkanı bulan aileler için bir fırsat mı" sorularının Bakanlık ve ilgili uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde araştırılması gerektiği de vurgulandı.
MEB'in sağladığı bu teşvik rakamlarının, çocuğunu özel okulagönderecek imkanı olmayan dar gelirli bir aile için yeterli olmadığı anlatılan analizde, bu sebeple, belirtilen teşvik rakamlarının miktarının artırılıp, toplamda destek verilecek kişi sayısının daha az tutulmasıyla, teşvik desteklerinin daha başarılı bir şekilde amacına ulaşmasının sağlanabileceği önerisine yer verildi
CNNTURK