CEZA UYGULAMALARINA DEVAM
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2024 yılı içinde toplam 1705 aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamaya 277,6 milyon TL idari para cezası uyguladığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada; Reklam Kurulu, tüketicileri yanıltan ve tecrübe ile bilgi eksikliklerini kötüye kullanan reklamları incelemek amacıyla 12 Aralık 2024 tarihinde yılın son toplantısını gerçekleştirdi. Bu toplantıda, kasım ayında incelenen 213 dosyadan 196’sının mevzuata aykırı olduğu belirlendi ve bu ihlaller için durdurma cezası ile birlikte toplamda 54,3 milyon TL idari para cezası verilmesine karar verildi. Ayrıca, 35 dosya hakkında da aykırılık tespit edildi ve internet sitelerinin erişiminin engellenmesine karar verildi. Böylece, 2024 yılı boyunca Reklam Kurulu toplam 1917 dosya hakkında inceleme yaptı.
KAMPANYALARDAKİ AYKIRILIKLAR
Kasım ayında düzenlenen ‘Efsane Kasım’, ‘Black Friday’ ve ‘Şahane Cuma’ gibi kampanya isimleriyle gerçekleştirilen indirimli satış reklamlarını incelemek, Reklam Kurulu’nun gündeminde önemli bir yer tuttu. Bu kapsamda, 2024 yılı kasım ayı indirimlerine ilişkin, resen veya şikayet başvurusu üzerine 64 dosya incelendi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 57 dosyanın mevzuata aykırı olduğu belirlendi ve toplamda 27,4 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Böylelikle, 2024 yılı boyunca indirimli satış kampanyalarına yönelik mevzuata aykırı reklamlar yüzünden toplam 41,3 milyon TL idari para cezası verilmiş oldu.
YASA DIŞI BAHİS REKLAMLARINA MÜDAHALE
Diğer yandan, tüketiciyi korumaya yönelik mevzuat gereği, yasa dışı bahis sitelerinin reklamlarının yapıldığını tespit eden Reklam Kurulu, bu reklamlarla ilgili olarak 6 milyon TL idari para cezası ve durdurma cezaları uygulanmasına karar verdi. Ticaret Bakanlığı bünyesinde çalışan Reklam Kurulu’nun, çeşitli sektörlerde karşılaşılan aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar üzerinde incelemelerine devam ettiği belirtildi. Açıklamada, “Tüketici mağduriyetlerinin arttığı indirim dönemleri için yapılan bu incelemeler; gerçeğe aykırı yüksek fiyatlar ile sahte indirim algısı oluşturulmasını engellemeyi, tüketicilerin alışveriş tercihlerinin bilinçli bir şekilde manipüle edilmesini önlemeyi amaçlıyor. Bu çerçevede, doğru fayda analizinin yapılamaması neticesinde ülkemiz ekonomik kaynaklarının gereksiz kullanımı ve oluşan israfın önüne geçilmesi, iktisadi istikrarın sağlanması ve adil piyasa şartlarının tesis edilmesi hedefleniyor.” denildi. (DHA)