TikTok Türkiye’de 7 Milyon Video Sildi

TOPLULUK KURALLARINI İHLAL EDEN VİDEOLAR

TikTok METAPSA Kamu Politikaları Direktörü Emir Gelen, Türkiye’de bu yılın ilk yarısında 7 milyon 97 bin 236 videonun ‘topluluk kuralları’nı ihlal ettiği için platformdan kaldırıldığını belirtti. Gelen, “Bu videoların yüzde 98,67’si kullanıcılar tarafından görüntülenmeden önce, yüzde 88,66’sı ise 24 saat içinde kaldırılarak silindi” dedi. TikTok, ayda 1 milyardan fazla içeriğin paylaşıldığı bir platform olduğu için güvenliği sağlamak adına çok yönlü bir strateji geliştirmek gerektiğini ifade etti. Gelen, bu sürecin hem otomatik tespit sağlayan yapay zeka teknolojisi hem de 40 binden fazla kişiden oluşan manuel inceleme ekipleriyle yürütüldüğünü vurguladı. Moderasyon ekipleri de TikTok üzerindeki içeriklerin ‘topluluk kuralları’na uygun olmasını sağlamak için her gün çalıştığını bildirdi.

KAPATILAN HESAPLARIN SAYISI

Emir Gelen, “Bu yılın ocak-temmuz aylarını kapsayan 7 aylık döneminde globalde 427 milyonu aşkın TikTok hesabı kapatıldı. Bunların 379,7 milyonu sahte olduğu tespit edilen hesapların oluşturdu” şeklinde ifade etti. Ayrıca, 41,8 milyon hesabın 13 yaş altı olduğu şüphesiyle kaldırıldığını belirtti. 7 milyonun üzerinde hesabın ise topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapatıldığını aktardı. Gelen, TikTok’un global olarak her çeyrekte ‘Güvenlik ve Şeffaflık Raporu’ yayımladığını ve bu raporun, Türkiye’deki verileri içerdiğini belirtti.

OTOMATİK SİSTEMLERİN GELİŞTİRİLMESİ

Emir Gelen, otomatik moderasyon teknolojilerinin topluluk kurallarını ihlal eden videoların oranının geçen yıla göre yüzde 62’den yüzde 80’e çıktığını belirtti. Proaktif tespit oranı ise yüzde 98,2 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Gelen, bu arada kaldırılan videoların tekrar yüklenme oranının geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya düştüğünü açıkladı. TikTok’un topluluk kurallarının kullanıcı güvenliğini sağladığını ve pozitif deneyimi artırdığını belirten Gelen, bu kuralların tüm içerikler ve içerik üreticileri için geçerli olduğuna dikkat çekti.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE YAŞ DOĞRULAMA

TikTok olarak yeni riskleri ve zararları engellemek amacıyla yönergeleri sürekli güncellediklerini söyleyen Emir Gelen, 13 yaş sınırının ihlalini önlemek için de kullanımda olduklarını dile getirerek, “Güvenlik önlemlerini artırıyor, yapay zekayla yaş doğrulama sistemleri gibi ileri teknolojileri test ediyoruz. Sahte yaş beyanlarını tespit etmek için otomatik sistemler geliştiriyoruz” dedi.

AİLE EŞLEMESİ ÖZELLİĞİ HAKKINDA

Gelen, bu yıl TikTok için dinamik ve heyecan verici bir dönem olduğunu belirterek, platformun eğlence olmanın ötesinde dijital eğitim programlarıyla daha anlamlı hale geldiğinin altını çizdi. ‘#TikTokLiveAcademy’ kapsamında sunulan derslerin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Gelen, “Bu yıl en çok konuşulan konulardan biri de ‘aile eşlemesi’ özelliğimiz oldu. Bu araç, genç kullanıcıların güvenli bir şekilde platformdan yararlanabilmesi için önemli bir adım” dedi. TikTok’un reklam çözümlerinin markalar için güçlü bir araç haline geldiğini ekledi.

GELECEK VİZYONU

Emir Gelen, “2025’e baktığımızda, TikTok’u en güvenilir marka haline getirmek için eğlencenin, e-ticaretin ve yetenek keşfinin yeniden tanımlanmasına devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Ayrıca, çocukların çevrim içi ortamda korunmasına öncelik vereceklerini ve ‘aile eşlemesi’ özelliğinin yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirterek, “Bu yıl, yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada çocukların güvenli kullanımı odağına alınacak” dedi.

ÖNEMLİ

İsrail, Dublin Büyükelçiliğini Kapatma Kararı Aldı

İsrail, İrlanda'nın "aşırı İsrail karşıtı politikalar" izlediğini belirterek, Dublin'deki büyükelçiliğini kapatma kararı aldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gençlerle İlgili Mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da gençlere yönelik düzenlenen programda önemli mesajlar verdi.

Daha Fazlası!