TÜKETİCİLERİN ŞİKAYETLERİ HIZLANIYOR
Tüketici dernekleri, 2024’te tüketicilerin en fazla e-Ticaret, taklit ve tağşiş ürünleri ile kuver ücretlerine yönelik şikayetlerde bulunduğunu açıkladı. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2024’ün tüketiciler için çok sayıda sorun ve aynı zamanda çözümleme süreçlerinin ortaya çıktığı bir yıl olduğunu belirtti. Deniz, “E-Ticaret yoluyla mal ve hizmet satın alan tüketicilerin karşılaştıkları sorunlar, diğer satış kanallarına göre 2024’te daha fazla öne çıktı.” diyerek, bu alandaki yasal düzenlemeler ve yönetmelik değişikliklerinin sorunların çözülmesinde önemli ilerleme kaydettiğini ifade etti. Ayrıca, operatörlerin zamlı tarifelerinin tüketicilerde rahatsızlık yarattığını hatırlattı ve istenmeyen SMS ile telefonlardaki problemlerin bu yılda da devam ettiğini bildirdi. Deniz, iletişim teknolojileri aracılığıyla tüketicilerin aldatılması ve dolandırılmasında yapılan düzenlemelere rağmen, yaşanan şikayetlerin sürdüğünü aktardı. Restoranlar ve benzeri hizmet sektöründe kuver ve hizmet bedelleri için tüketicilerin sıkça şikayetçi olduğunu belirtti.
FIRSATÇILIK VE FİYAT YÜKSELMESİ
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, artırılan denetimlerin tüketiciyi koruyucu önlemleri geliştirmeye devam ettiğini vurguladı. Güllü, “Geçen yıl tüketiciler en çok fahiş fiyatlar, e-Ticaret, telekomünikasyon, bankacılık-finans, mobilya, beyaz eşya, ayakkabı ve taklit ürünlerde mağduriyet yaşadı.” dedi. Sürekli değişen etiketlerin ve fırsatçılığın fiyatların yükselmesine sebep olduğunu belirten Güllü, “Tüketicinin fiyat algısı yok edildiğinden ve ‘Nasılsa enflasyon var.’ düşüncesi oluşturulduğundan, fırsatçılar etiketlerini sürekli ufak artışlarla güncellemeye başladılar.” değerlendirmesinde bulundu. Fiyat artışlarının özellikle gıda sektöründe taklit ve tağşişe yol açtığını, bu durumun insan sağlığına zararlı gıdaların yaygınlaşmasına sebep olduğunu ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konudaki kararlı mücadelesinin tüketiciler için önemli bir örnek teşkil ettiğini kaydederek, tüketicilerin bu firmaları tanıdıkça boykot etmeye başladığını ifade etti.
e-TİCARETTE SORUNLAR DEVAM EDİYOR
Güllü, e-Ticaret satışlarının sürekli arttığını belirtti ve şu sorunları dile getirdi: “E-Ticarette ürünlerin zamanında teslim edilmemesi, satışa sunulan ürünlerin fiyatlarının artırılması nedeniyle ‘stokta bitti’ denilerek siparişlerin iptal edilmesi, gönderilen ürünlerin sipariş edilenlerden farklı olması ve ayıplı çıkması gibi sorunlar devam ediyor.” Ayrıca, haberleşme sektöründe tarifelerdeki artışların tüketici şikayetlerinde artışa neden olduğunu söyledi. Eşya ve elektronik ürünlerdeki ayıplı mal ve servis sorunlarının da sürdüğünü belirtti. Restoranlar ve kafelerdeki servis ücreti ve kuver gibi hizmet bedellerinin sıkça şikayete konu olduğunu aktaran Güllü, mobilya sektöründe siparişlerin geç gelmesi ve ürünlerin ayıplı olmasının tüketiciler arasında öne çıktığını ifade etti.