Türk Ekonomisi Yüzde 2,1 Büyüdü

GSYH SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılının üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini duyurdu. Bu dönemde GSYH, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,1 artış gösterdi. GSYH’yi oluşturan sektörlerin analizinde ise inşaat faaliyetleri yüzde 9,2, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 6,2, tarım sektöründe yüzde 4,6, gayrimenkul faaliyetlerinde yüzde 2,5 ve bilgi ile iletişim hizmetlerinde yüzde 2,2 artış kaydedildi. Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,9, hizmet sektörü ise yüzde 1,4 yükseliş gösteriyor. Diğer yandan, sanayi sektöründe yüzde 2,2 düşüş ve mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetlerinde yüzde 0,3 azalma gözlemlendi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış verilerde ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,9 artış yaşandı.

GSYH CİROSUNDA BÜYÜME GÖRÜLDÜ

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın üretim yöntemiyle tahmini, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 53,3 artarak 11 trilyon 893 milyar 252 milyon TL seviyesine ulaştı. Bununla birlikte GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri, cari fiyatlarla ABD doları bazında 357 milyar 989 milyon olarak gerçekleşti.

TÜKETİM HARCAMALARINDA ARTIŞ

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,1 artış gösterdi. Kamunun nihai tüketim harcamaları yüzde 0,9 azalırken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu da yüzde 0,8 düşüş yaşadı. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 0,8 artarken, ithalat oranı yüzde 9,6 azaldı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNDE BÜYÜME

2024 yılının üçüncü çeyreğinde işgücü ödemeleri, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 76,3 oranında bir artış sergiledi. Net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 45,7 artırdı. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki oranı, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 31,9 iken, bu yıl yüzde 36,4 seviyesine yükseldi. Net işletme artığı/karma gelirin payı da yüzde 47,8’den yüzde 45,1’e geriledi.

ÖNEMLİ

Kripto Para Piyasasındaki Riskler Nelerdir?

Kripto paralar, son çeyrekteki yükselişiyle dikkat çekerken, fiyatlardaki dalgalanmalar yeni yatırımcılar için risk oluşturuyor. Bu durum, piyasanın volatilitesini artırıyor.

Açlık Sınırı 20 Bin TL’yi Geçti

Türk-İş'in raporuna göre açlık sınırı 20 bin 532 TL, asgari ücretle yaşam maliyeti arasındaki fark ise 9 bin 700 TL. Asgari ücret sadece bir haftalık ihtiyacı karşılıyor.

Daha Fazlası!