İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLAŞMASI BAKÜ’DE GERÇEKLEŞİYOR
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29), Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Yeşil Bir Dünya İçin Dayanışma İçinde” temasıyla gerçekleştiriliyor. Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, bu önemli etkinlikte şirketin sürdürülebilirlik vizyonunu ve yürüttüğü projeleri katılımcılara aktarıyor. Konferans süresince global teknoloji ekosisteminin ve çeşitli sektörlerin temsilcileri ile bilgi paylaşımında bulunan Koç, Dünya Bankası pavilyonunda “Gelecek İçin Dijital Çözümler” başlıklı oturumda konuşma yaptı. Bu oturumda, Koç’un rüzgâr ve güneş enerjisi santrali yatırımlarının önemine vurgu yaptığı dikkat çekti. Koç, “Turkcell olarak insana hizmet ederken, yaşadığımız ekosisteme ve tüm canlılara da aynı hassasiyetle yaklaşıyor, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİ VURGULANDI
Oturumda yapay zeka temelli sürdürülebilirlik çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Koç, 2026 yılına kadar GES yatırımlarının toplamda 240 milyon doları bulacağını belirtti. Aynı gün Türkiye pavilyonunda gerçekleştirilen başka bir oturumda ise dijitalleşmenin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkisini paylaştı. Koç, “İmza attığımız inovasyonlar sayesinde gerek operasyonlarımızda gerekse de müşterilerimize sunduğumuz ürün ve hizmetlerde enerji verimliliği sağlayacak çözümler geliştiriyoruz” dedi. 2050 yılında net sıfır bir şirket olmayı hedeflediklerini belirten Koç, elektrik ihtiyaçlarının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji sertifikalı kaynaklardan karşılayacaklarını da söyledi.
ÇEVRESEL SORUMLULUKTA LİDERLİK
Turkcell, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla fark yaratıyor. Kurum, “Eğitime Dönüştür” projeleri ile elektronik atıkları geri kazanarak yüzlerce çocuğa nitelikli eğitim desteği sağlıyor. “Green Digital Action” deklarasyonunu destekleyen Turkcell, dijital teknolojilerin iklim değişikliği ile mücadeledeki önemine vurgu yapıyor.
YILDIZ HOLDİNG’İN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMI
Yıldız Holding’in Strateji, İş Geliştirme ve MveA Başkanı Fezal Okur Eskil, EYDK tarafından düzenlenen “İklim Değişikliği Bağlamında Yeşil Riskler ve Sosyal Riskler” panelinde holdingin sürdürülebilirlik çalışmalarını tanıttı. Eskil, “İklim krizinin etkileri biyoçeşitliliği azaltırken, gıdanın sürdürülebilirliğini de tehdit ediyor” ifadesinde bulundu. 2050 yılına kadar üretimin artırılması gerektiğini belirten Eskil, mevcut sistemlerin “sürdürülemez” olduğunu vurguladı. Tedarik zincirlerini yeniden düzenlediklerini ve 2030 yılına kadar bu sistemin tamamen uyumlu hale getirileceğini belirtti.
YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR VE AR-GE FAALİYETLERİ
Gıda ve perakende sektöründeki yenilikçi çözümler ve sürdürülebilir ambalaj uygulamalarına yatırımlar yapıldığını ifade eden Eskil, 2030 yılına kadar sürdürülebilirlik odaklı inovasyon yatırımlarını iki katına çıkarmayı planladıklarını açıkladı. “Gıdanın sürdürülebilirliğini sağlamak ve bunu yaparken de bütüncül bir yaklaşımla hiçbir paydaşımızı geride bırakmadan, birlikte güçlenerek dönüşmek hedefiyle çalışmalarımızı var gücümüzle sürdüreceğiz” şeklinde sözlerine son verdi.