DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Golan Tepeleri’nde nüfusu iki katına çıkarma kararına dair dikkat çeken bir açıklama yaptı. Bakanlık, “İsrail’in 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde yasa dışı yerleşimleri genişletme kararı almasını şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Pazar günü İsrail, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki nüfusunu iki katına çıkarmayı kabul etti.
NETANYAHU’DAN AÇIKLAMALAR
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bir bildiride “Golan’ı güçlendirmek, İsrail Devleti’ni güçlendiriyor ve bu şu anda özellikle önemli” diyerek, “Onu tutmaya, çiçek açmasını sağlamaya ve yerleşmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 1967 Altı Gün Savaşı’nda yaptıkları ile Suriye’den stratejik platonun büyük kısmını ele geçiren İsrail, 1981’de ilhak etti. Netanyahu’nun ofisi, Golan’da demografik büyümeyi teşvik etmek için 40 milyon şekelin (11 milyon dolar) üzerinde bir planı oybirliğiyle onayladıklarını açıkladı. Başbakan, planı “savaş ve Suriye’nin karşı karşıya olduğu yeni cephe ışığında ve Golan’ın nüfusunu iki katına çıkarma arzusuyla” sundu.
SURİYE’DE HAVA SALDIRILARI
İsrail’e ait savaş uçakları, Suriye’nin Lazkiye ve Tartus illerindeki çok sayıda askeri noktaya hava saldırıları düzenledi. Uçak gözlemevine göre, İsrail savaş uçakları, ülkenin batısındaki Lazkiye ve Tartus’taki askeri noktaları hava saldırılarıyla hedef aldı. Lazkiye ve Tartus’taki 32. Hava Savunma Alayı, 107. Askeri Karargah ile Hıreysun, Harab, Mıserhin ve Ballutiyye köylerindeki askeri karargahlara ve mühimmat depolarına saldırılar yapıldı. Tartus’taki Hıreysun köyüne düzenlenen saldırıda şiddetli patlamalar yaşandı.
İRAN’IN ASKERİ VARLIĞI
Baas rejiminin çökmesinin ardından İsrail, askeri imkanları yok etmek amacıyla Suriye’de yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu durum, Suriye’deki İran etkisini azalmak ve askeri hedeflere zarar vermek amacıyla yapılıyor.