ZONGULDAK’TAN YENİ DEPREM BİLGİ SİSTEMİ
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (ZBEÜ) önemli bir yeniliğe imza atıldı. Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’nun önderliğinde, Türkiye’nin zemin yapılarını interaktif bir şekilde gösteren ve her noktaya dair detaylı bilgi sunan bir ‘Deprem Bilgi Sistemi’ geliştirildi. Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin bilgilerinden faydalanılan bu sistem, şehirlerin zemin yapıları hakkında ayrıntılı bilgi sunuyor ve 925×740 metrelik alanlarda zemin özelliklerini gösteriyor. Ticari veya kötüye kullanımın önüne geçmek amacıyla günlük 5 tıklamayla sınırlanan sistem, www.deprembis.com.tr adresinden ücretsiz olarak erişime açıldı.
DEPREMLER VE TOPLUMSAL TEDİRGİNLİK
Deprem haberlerinin Türkiye’de sıklıkla gündeme geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bu durumun halk arasında endişeye yol açabileceğini belirtti. Çeşitli illerin, ilçelerin ve mahallelerin adının geçtiği haberlerin ardından, vatandaşların bu bölgelerdeki zemin yapısıyla ilgili kuşkular taşıdığını vurgulayan Kutoğlu, “Bütün bir ilin ya da ilçenin zemin yapısının tamamen kötü olduğu düşüncesi doğru değil. Zeminler kesintisiz ve homojen değil; dolayısıyla aynı ilçenin farklı bölümleri farklı zemin özelliklerine sahip olabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak vatandaşlarımızın daha sağlıklı bilgiye ulaşabilmesi için internet tabanlı bir uygulama geliştirme kararı aldık” dedi.
ÜCRETSİZ VE ERİŞİM KOLAYLIĞI
Amerikan Jeoloji Servisi’nden alınan jeofizik verilerle zenginleştirilen bu uygulamanın önemine değinen Kutoğlu, “Geliştirilen algoritma sayesinde, vatandaşlar bulundukları yerin zemin bilgilerine erişebilecek. Ev sahipleri ya da yeni ev almak isteyenler, zemin yapısı hakkında mahalle bazında bilgi sahibi olabilecekler” diye konuştu. Uygulamanın sosyal sorumluluk çerçevesinde hiçbir ücret talep etmeden sunulduğunu belirten Kutoğlu, kullanıcıların sadece www.deprembis.com.tr adresine girerek bu bilgilere erişebileceğini ekledi. Bu sistem, vatandaşların her çıkan deprem haberi sonrası kendi lokasyonlarını sorgulamalarını ve tedirginliklerini azaltmalarını hedefliyor.
GELECEK PLANLARI VE FAY HATLARI
Prof. Dr. Kutoğlu, uygulamanın gelecekteki hedeflerine dair de önemli bilgiler verdi. “Mevcut zemin sorgulama sistemi ilk aşamamız. İkinci aşamada, fay hatları ve bu hatların oluşturabileceği deprem büyüklüklerini kullanıcıların görebileceği bir sistem üzerinde çalışıyoruz” dedi. Bu ikinci aşamanın yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını belirten Kutoğlu, “Vatandaşlar bölgelerindeki fay hatlarının kaç büyüklüğünde depremler üretebileceğini, bu fayların en son ne zaman kırıldığını ve o zaman diliminden bu yana ne kadar enerji biriktirdiğini de öğrenebilecek” şeklinde konuştu. Bu bilgi zenginleştirmesi ile sistemin daha kapsamlı hale getirilmesi planlanıyor.