Türkiye ve İsveç arasındaki Güvenlik Mekanizması toplantısı, 21 Ocak 2025 tarihinde Ankara’da gerçekleşecek. 18 Eylül 2024 tarihinde yapılması planlanan toplantı, İsveç heyetinin uçağındaki arıza nedeniyle ertelenmişti. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ve İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer katılacak. Güvenlik Mekanizması toplantısı, iki ülke kurumları arasında terörizm konularında iş birliğinin artırılması açısından büyük bir öneme sahip.
TOPLANTIDA ELE ALINACAK TEMALAR
Dışişleri Bakanı Fidan’ın toplantıda, “Terörizmle mücadelede iş birliği alanında Türkiye’nin, İsveç’ten PKK/PYD/YPG ve FETÖ’ye karşı atılmasını beklediği ilave adımları aktarması”, “Bahse konu terör örgütlerinin finansman ve propaganda faaliyetlerini sonlandırmasının sağlanmasını beklediğimizi kaydetmesi”, “Avrupa’da yükselen aşırı sağ, İslam karşıtlığı ve ırkçılık akımlarından duyduğumuz endişeyi ve bu akımlarla etkili şekilde mücadele edilmesini arzu ettiğimizi vurgulaması”, “Savunma sanayii alanındaki kısıtlamaların kaldırılmasının ardından yeni dönemde sonuç odaklı ve uzun vadeli bir iş birliği geliştirmeyi hedeflediğimiz mesajını vermesi” bekleniyor.
GÜVENLİK MEKANİZMASI HAKKINDA
2023 NATO Vilnius Zirvesi marjında Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri’nin katıldığı toplantıda, Türkiye ile İsveç arasında Bakanlar seviyesinde “Güvenlik Mekanizması (Security Compact)” oluşturulması kararlaştırılmıştı. İsveç’in terörizmin her biçim ve tezahürüyle mücadelesi temeliyle, Haziran 2022’de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptında yer alan taahhütlerin tamamının uygulanması için bir “yol haritası” sunması üzerinde mutabık kalmışlardı.
ÜÇLÜ MUTABAKAT ZAPTI DETAYLARI
28 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen NATO Madrid Zirvesi marjında, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında, bu ülkelerin terörle mücadele ve savunma sanayii alanlarındaki taahhütlerini kapsayan Üçlü Mutabakat Zaptı imzalandı. Bu bağlamda İsveç ve Finlandiya, “Terörle mücadele mevzuatlarının güçlendirilmesi”, “PKK ve uzantılarının anılan ülkelerdeki faaliyetlerinin engellenmesi”, “FETÖ ve PKK/PYD/YPG’ye destek verilmemesi”, “Türkiye’nin terörle bağlantılı iade/sınırdışı taleplerinin ivedilikle işleme konulması”, “Terör örgütlerinin propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerinin engellenmesi/yasaklanması” ve “Türkiye’ye yönelik savunma sanayii ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması” konularında taahhütlerde bulundu.
İSVEÇ’TEN ATILAN ADIMLAR
İsveç tarafından atılan bazı adımlar arasında, A) Yeni Terörizmle Mücadele Yasası, Üçlü Mutabakat Muhtırasının imzalanmasından kısa bir süre sonra 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. B) “Terör örgütü ile angajmana girilmesi” ve “terör örgütüne destek verilmesi” hallerinde örgütlenme özgürlüğünün sınırlandırılmasına yönelik değişiklikler, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde İsveç Anayasası’nda yapıldı. C) Anayasa değişiklikleriyle güncellenen Terörizmle Mücadele Yasası 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe sokulmuş ve terör örgütüne katılım suç haline getirildi. D) İsveç, Türkiye ile bağlantılı dava ve konularda eşgüdümü sağlamak amacıyla bir İrtibat Savcısı atadı. E) PKK’nın İsveç’teki ana finansman kaynaklarından biri olan sözde “Kürt Kızılayı” oluşumuna ait banka hesabı kapatıldı. F) Bazı PKK mensuplarıyla ilgili yargı süreci başlatıldı. G) İsveç güvenlik kurumları, Şubat 2024’te yayınladıkları yıllık değerlendirme raporlarında PKK’nın finansman ve propaganda faaliyetlerine vurgu yaptı.