Türkiye’nin süs bitkileri ve ürünleri sektörü, bu yıl 73 ülkeye 140 milyon dolarlık önemli bir ihracat gerçekleştirdi. Sera ve yayla üretimiyle sezonunu 12 aya çıkaran çiçekçilik, kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri, soğan, fide, fidan, çelenk ve yosun ihracatında büyük başarı elde etti.
Florasında 3.500’den fazla endemik bitki türü bulunan Türkiye, öncelikli destinasyon Hollanda olmak üzere 73 ülkeye çiçek ihraç ediyor.
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, süs bitkisi ihracatında yılın yılbaşı çelenkleri ve yılbaşı süsleriyle tamamlandığına dikkat çekti.
Yılmaz, süs bitkilerini etkileyen küresel ekonomik krize rağmen, yılı 140 milyon dolarlık önemli bir ihracatla tamamlayacaklarını belirtti. Küresel ve yerel zorluklar karşısında bu rakamın önemine vurgu yapan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Türkiye’den 73 ülkeye çiçek gönderiyoruz. Dünya ülkelerinin büyük bir kısmına Türkiye’den süs bitkileri tedarik ediyoruz. Hollanda bizim en önemli pazarımız ve Hollanda’ya önemli bir çiçek ihracatımız var. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında ilk beşte İngiltere, Almanya, Romanya ve Bulgaristan yer alıyor. Ukrayna ve Rusya’ya da hatırı sayılır miktarda kesme çiçek gönderiyoruz. Körfez ülkelerine ve Türk Cumhuriyetleri’ne ağırlıklı olarak dış mekan ürünleri ihraç ediyoruz” dedi.
Yılmaz, karanfilin çiçek ihracatının lokomotifi olduğunun altını çizdi. Türkiye, önemli bir kısmı Antalya’da olmak üzere önemli miktarda karanfil ihraç etmektedir. Son yıllarda “hüsnüyusuf” olarak bilinen çiçeğin önemli ölçüde ihracatına başladıklarını da belirtti.
İhracatta ürün çeşitliliğinin önemine dikkat çeken Yılmaz, “Çiçekte yeşillik grubumuz pazardan pay almaya başladı. Umarız ürünlerde çeşitliliğimizi hızla artırabilir ve ihracat rakamlarımızı yükseltebiliriz” dedi.