Tuzda Pişen Türk Kahvesine İlgi Artıyor

ÇANKIRI’DA TUZDA KAHVE YENİ BİR TAT SUNUYOR

Çankırı’nın ünlü kaya tuzunda yapılan Türk kahvesi, müşterilerden büyük ilgi görüyor. Bir işletmeci, kumda pişen kahveye ilginin yanı sıra ilin meşhur kaya tuzuyla hazırladığı kahve ile de fark yaratıyor. Kaya tuzuyla pişirilen kahve, lezzetiyle dikkat çekiyor. Hititler döneminden kalan ve yerin 150 metre derinliğinden çıkarılan tuz mağarasından elde edilen tuzlar, kentin kahve kültürüne yeni bir bakış açısı getiriyor.

TUZDA PİŞEN KAHVENİN FARKI

350 dereceye kadar ısıtılan kum ve tuz karışımında pişirilen kahve, vatandaşlar tarafından makine ya da ateşte pişirilmiş olan kahvelerden oldukça farklı bulunuyor. İşletmeci Ahmet Uçar, “Tuzda pişmesi, ateşte pişmesine göre tadını çok değiştiriyor” diyerek, tuzda pişirilen kahvenin benzerlerinden ayrıldığını vurguluyor. Uçar, “6 ay önce Çankırı’ya böyle bir işletme açtık, açtığımıza da çok memnunuz. Yerimiz tarihi bir yapıda olması da ilgi çekiyor. Burada tuzda kahve yapıyoruz. ‘Yer Altı Tuz Şehri’ diye adlandırılan tuz mağarasından çıkan kaya tuzları ile kahveyi pişiriyoruz. İlk olarak kumu ve tuzu 350 derecede ısıtıp, cezveyi bu karışımın içine gömerek yavaşça pişiriyoruz. Kahvenin tadı hafif ve lezzetli oluyor. Kaya tuzuyla pişen kahve daha güzel. Müşterilerimiz de bu durumdan memnun” şeklinde konuşuyor.

KAHVENİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Tuzda pişen kahvenin lezzetini beğenen Sümeyye Satılmış, “Makine veya ateşte piştiğinde yapay bir tat geliyor. Ama tuzda pişen kahve daha güzel oluyor. Bu kahvenin astım hastalarına da iyi geldiğini duydum. İyileştirici bir özelliğinin olduğunu da düşünüyorum. Herkesin denemesini tavsiye ediyorum” diyerek tuzda pişen kahvenin sağlığa olan faydalarına dikkat çekiyor. Bu yeni deneyim, Çankırı’da kahve severler için farklı bir seçenek sunuyor.

ÖNEMLİ

Çelik: Mecliste Eşkiyalık Kabul Edilemez

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeleri öncesi gerginlik çıktı. AK Parti Sözcüsü Çelik, CHP milletvekillerinin saldırısını barbarca bulduğunu ifade etti.

Tarihi Aydınoğlu Camii Restorasyonu Tamamlanamadı

Ödemiş'in Birgi Mahallesi'ndeki 712 yıllık Aydınoğlu Mehmet Bey Camii'nin restorasyonu 3 yıldır tamamlanamadı, ibadete kapalı olmasından dolayı halk ve esnaf tepkili.

Daha Fazlası!