ET FİYATLARININ KONTROL ALTINA ALINMASI AMAÇLANIYOR
Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Perakendeciler Federasyonu arasında imzalanan protokol ile ramazan dönemi boyunca et fiyatlarının kontrol altına alınması hedefleniyor. İstanbul’da 1.500, Ankara’da ise 250 üye market bu kampanyaya katıldı. Ancak, beklenen gibi gelişmeler yaşanmıyor. Uygun fiyatlarla et almak isteyen lokantacılar ve kasaplar, toplu alımlarla market stoklarını eritiyor. Bu durum, sıradan tüketicilerin marketlerden eli boş dönmesine neden oluyor. Marketler, hem stoklarını korumak hem de vatandaşların hakkını savunmak amacıyla et satışlarına sınırlama getiriyor. Çalışanlar, kimin lokantacı, kimin bireysel müşteri olduğunu anlamak için ekstra çaba sarf ediyor.
FİYAT SABİT, AMA ULAŞIMDA SORUN VAR
Et fiyatlarındaki yüksek artışları ve spekülasyonları engellemek amacıyla başlatılan uygulamada, kıymanın kilosu 379 TL, kuşbaşı etin kilosu ise 399 TL olarak sabitleniyor. Ancak bu cazip fiyatlar, tüketicilere ulaşmadan esnafın elinde kayboluyor. Market raflarının boş olması, ramazan sofralarını daha uygun fiyatlarla kurma umudunu da gölgeliyor.
VATANDAŞIN TEPKİSİ: “UCUZ ET NE ZAMAN ULAŞACAK?”
Ramazan’da ekonomik bir rahatlama sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje, şu an için amacına ulaşmamış görünüyor. Vatandaşlar, “Marketlerde et bulamıyoruz, ucuzluk kime yarıyor?” diyerek sitem ederken, yetkililerden soruna acil çözümler bekleniyor.