MARMARA’DA DEPREM RİSKİNE DAİR YENİ AÇIKLAMALAR
Marmara Denizi’nde büyük deprem riskinin sona erdiğini belirten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bu kez Marmara’nın güneyindeki fay hatları hakkında dikkat çekici ifadelerde bulundu. Üşümezsoy, bölgede 7 büyüklüğünde iki deprem olabileceğini vurguladı ve “Bandırma, Çan, Bursa, Çanakkale etkilenir.” dedi. Ayrıca, depremlerin gerçekleşeceği tahmin edilen yıllar hakkında da açıklamalarda bulundu. 20 gün önceden İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremi öngören Üşümezsoy, 23 Nisan’da “Büyük Marmara depremi riski bitti” şeklindeki ifadesiyle geniş yankı uyandırmıştı. Diğer uzmanlarla farklı görüşlere sahip olan Üşümezsoy, yeni değerlendirmelerini paylaştı.
FAY HATLARININ YERİ VE ÖNEMİ
Marmara Denizi’nin kuzeyindeki büyük deprem riskinin sona erdiğini yineleyen Üşümezsoy, “Kimse Silivri deprem demezken ben Silivri’de olacak deprem dedikten sonra Silivri’de deprem oldu.” şeklinde ifade etti. Kırılmanın nasıl gerçekleşeceğine dair bilgiler veren Üşümezsoy, “Bu ikisi birlikte kırılırsa 50 kilometrelik fay var. Marmara’da yegane risk taşıyan, deniz altına inip gemiyle yaptıktan sonra geldiği sonuç. O zaman 50’lik kilometre fay, 7’lik deprem yapar.” açıklamasını yaptı. Fayların iki parçalı olduğunu belirten Üşümezsoy, “Biri Silivri’dedir. Diğeri Tekirdağ’dadır. İki fay birlikte kırılsa bile bu yedilik depremi yapmaz.” dedi.
FAYDAKİ STRESİN AZALDIĞI BELİRTİLİYOR
Üşümezsoy, “Büyükçekmece’den Yeşilköy’e kadar giden 20 kilometre altında ikinci bir fay var.” dedi ve ilk fay üzerinde “altı buçukluk bir deprem olabilir” tahmininde bulunduklarını ekledi. 5.10’da gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki depremle birlikte, fayın bir kısmının tükendiğini belirtti ve “O faydaki bütün stres bitti.” şeklinde sözlerine devam etti. İkinci bir fayın etkisi üzerine gerçekleştirdiği değerlendirmeler ile de bu durumun önemine vurgu yaptı.
ZAAMANDA İKİ DEPREM RİSKİ VAR
Marmara’nın güneyinde Kuzey Anadolu Fayı’nın etkilerini dikkate alan Üşümezsoy, Marmara’nın güney kıyısındaki fayların yerini işaret etti. “1953 yılında Yenice-Gönen fayında 7.2’lik bir deprem oldu.” diyen Üşümezsoy, Bandırma ve Mudanya gibi yerlerin geçmişte meydana gelen depremlerle risk altında olduğunu ifade etti. “Bundan Bandırma, Bursa, Çanakkale etkilenir.” şeklinde sözlerine devam eden Üşümezsoy, önümüzdeki 50 yıl içerisinde de iki adet 7 büyüklüğünde deprem olabileceğini öngördüğünü belirtirken, tarihsel verileri de kaynak göstererek bu konudaki riski dikkatlice incelediğini aktardı.