Vergi Denetimlerinde Rekor Cezalar ve Tutarlar

REKOR KAMU ALACAĞI TAHAKKUK ETTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı, geçtiğimiz yıl yaptığı vergi incelemeleri sonucunda, gecikme faizleri hariç 120 milyar lira tutarında bir kamu alacağının tahakkuk ettirilmesini sağladı. AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgilere göre, VDK, geçtiğimiz yıl boyunca büyük mükellefler, görünür geliri olmayan lüks tüketiciler, sosyal medya fenomenleri ve IBAN yoluyla vergisiz tahsilat yapan kişilere karşı birçok denetim gerçekleştirdi. Ayrıca, kuyumculuk ve demir-çelik gibi birçok sektörde detaylı sayım işlemleri yapıldı.

DENETİM SONUÇLARI REKOR DÜZEYDE

Vergi incelemeleri sonucunda tespit edilen 159,75 milyar lira matrah farkı üzerinden, 40,02 milyar lira vergi tarh edildi. Buna ek olarak, kesilen ceza tutarı 80,41 milyar lira ile birlikte gecikme faizleri hariç tahakkuk ettirilen kamu alacağı 120 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlar, VDK’nin vergi incelemesi yoluyla kamuya sağladığı gelirler açısından tarihe geçti. Bakanlığın vergi denetimlerinin temel odak noktası kayıt dışılıkla mücadele oldu. Ayrıca, maliyet artışı olmadan fiyatlarını yükselten ancak bu artışı vergi gelirlerine yansıtmayan mükelleflere yönelik yoğun çalışmalar yapıldı.

VERGİ TARHI 40 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ

Denetim ekipleri, 2023 yılı için mükelleflerin beyan ettiği 3,45 trilyon lira matrahı inceledi ve 18,6 milyar lira tutarında vergi tarh etti. Önceki yıl incelenen matrah tutarı 1,19 trilyon lira iken, tarh edilen vergi 40,02 milyar lira oldu. Bu artışlar, kazançlarını beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflere yönelik incelemelerin sonucunda gerçekleşti. Bakanlık, 2024 yılında da “izaha davet” uygulamasını etkin bir şekilde kullanmayı planlıyor. Bu yöntemle, izah vermesi istenen mükellefler yaklaşık 17 milyar lira vergi matrahı artışı sağlarken, bu durum 2,25 milyar lira ek vergi getirdi.

DÜRÜST MÜKELLEFLERİ DESTEKLİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazancı olmasına rağmen düşük vergi ödeyen veya ödemeyen mükelleflere yönelik denetimlerin etkisini görmekte olduklarına dikkat çekti. Şimşek, “Denetimlerimizde, kazancını kayıt dışı bırakan mükelleflerin üzerine gidildi. Gerekli denetim ve yoklama çalışmaları tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar sürecek. Yüksek kazanç elde eden ama düşük beyanda bulunan ve kayıt dışı olanlardan vergi almak için gereken her şeyi yapıyoruz ve yıl boyunca da bu çabamız devam edecek. Vergide adalet ve etkinlik, temel ilkemiz olmaya devam edecek.” dedi. Kayıt dışılıkla etkin yöntemlerle mücadele ettiklerini vurgulayan Şimşek, dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını ifade etti.

ÖNEMLİ

SSK, Bağkur ve Memur Emeklisi Zammı Açıklandı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, SSK, Bağkur ve memur emeklilerine uygulanacak 2025 zam oranları belirlendi. Aylık enflasyon %1,03, yıllık ise %44,38 olarak kaydedildi.

Metal İhracatında 2025 Beklentileri

Demir ve demir dışı metaller sektörü, 2024'te 12.7 milyar dolarla sabit kalırken, 2025 için en az %10 büyüme öngörüyor.

Daha Fazlası!