BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ ARTIYOR
Muğla’nın tanınmış turistik ilçesi Bodrum’a içme suyu sağlayan Geyik Barajı’ndaki su seviyesi, yağışlar sonucunda yüzde 7’den yüzde 14’e yükseldi. Diğer yandan Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi ise yüzde 5 seviyesinde kaldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Kuraklık etkileri devam ederse, gelecek yıl bölgenin tamamına yayılacak bir su sıkıntısı baş göstermesi mümkün olacaktır” şeklinde açıklama yaptı. Bodrum’un içme suyu ihtiyacını karşılamak için beslenen Mumcular ve Geyik barajlarında doluluk oranı, 8 Kasım itibarıyla yüzde 7’ye düşmüştü. Ardından özellikle Milas ve Bodrum’da yağışların etkisi hissedildi. 6-9 Aralık tarihleri arasında Milas’a metrekareye 61,8 kilogram, Bodrum’a ise metrekareye yaklaşık 60 kilogram yağış düştü. Bu yağışlarla Geyik Barajı’nın su seviyesi yüzde 14’e çıkarak artış gösterirken, Mumcular’daki seviye daha da gerileyerek yüzde 5 oldu. Geçen yıl aynı tarihlerde Geyik Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 27, Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi ise yine yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
YAĞIŞLARIN ALANSAL DAĞILIMI ÖNEMLİ
Kuraklık etkilerinin sürdüğünü belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bodrum’da aylardır ciddi bir yağış olmamıştı; fakat gelen yağışlarla birlikte kentsel alanda taşkınlar yaşandı. Kentsel altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle birçok noktada su baskınları meydana geldi. Özellikle Turgutreis ve Akyarlar bölgelerinde altyapı eksikliği dolayısıyla birçok yeri su bastı. Bizim için yağışın çok olması değil, yağışın alansal dağılımı çok önemli” dedi.
DRENAJ SİSTEMLERİNDE SORUN YAŞANIYOR
Bodrum’daki yağmur suyu drenaj sistemi yetersizliklerine dikkat çeken Doç. Dr. Özçelik, “Yüzeysel suları derleyen drenaj sistemleri en ufak yağmurda tıkanıyor. Bunun sonucunda belediye ekipleri, burayı temizleyerek su baskınlarını tahliye etmeye çalışıyor. Yağmur suyu drenajı eksik olduğundan bu geçici bir çözüm. Yağmur suyu ıslahında yapmamız gereken en önemli adım, taşkın öncesi almamız gereken önlemler; bunun da başında kentin altyapısını hazır hale getirmek geliyor. Yağışların üst havzalara düşmesi, rezervuarlarımızın dolmasına katkı sağlıyor. Ancak maalesef yağışların büyük kısmı, yarımadanın uç kısımları olan Turgutreis ve Akyarlar’da meydana geldi. Bu yüzden Mumcular Barajı’nın doluluk oranı hâlâ yüzde 5 düzeylerinde kalıyor ve Geyik Barajı yüzde 14 düzeylerine ulaşıyor” ifadelerini kullandı.
BARAJLARIN DURUMU KRİTİK
Doç. Dr. Özçelik, yeni dönemde yağış miktarlarına bağlı olarak taşkın riskinin hâlâ devam ettiğini belirterek, “Aralık ve ocak aylarında bu bölgede toplam yağışın yüzde 40’ı düşmekte. Bu noktada bölgedeki barajların durumu oldukça kritik. Sadece Milas’a içme ve sulama suyu sağlayan Akgedik Barajı’nda su var ve o da yüzde 40’lar düzeyinde. Kuraklık etkileri devam ederse, gelecek yıl bölgenin tamamına yayılacak bir su sıkıntısı baş göstermesi söz konusu olabilir” açıklamasında bulundu. (DHA)