2024 YILINDA ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARINDA ARTIŞ
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye’de 2024 yılında elektrikli otomobil satışları bir önceki yıla göre yüzde 51,7 artış göstererek 99 bin 489 adede ulaşıyor. Elektrikli araçların toplam satışlardaki payı ise yüzde 10,1’e çıkarken, plug-in hibrit otomobillerin satışlarının payı 9 bin 921 adetle yüzde 0,3’ten yüzde 1’e yükseliyor. Ancak, elektrikli araç yangınlarının çoğunluğunun yanlış şarj yöntemlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor. Özellikle evlerde normal prizlere bağlanan uzatma kabloları ile yapılan şarj işlemleri, ciddi güvenlik risklerine ve geri dönülemez hasarlara yol açabiliyor.
EV TİPİ ŞARJ İSTASYONLARI ŞART
Bor Holding çatısı altında güvenilir elektrikli araç şarj çözümleri sunan Estasyon’un Yönetim Kurulu Üyesi Murat Timur, elektrikli araç kullanıcılarının güvenli şarj yapabilmeleri için ev tipi şarj istasyonlarının önemine değiniyor. Timur, şöyle söylüyor: “Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte ev tipi şarj istasyonları bireysel kullanıcılar için ideal bir çözüm haline gelmiştir. Evde şarj istasyonu kurulumu, aracın modeline ve şarj istasyonunun bulunduğu yere göre ayarlanabilir güç seviyesi ile şekillenir.” Ayrıca, evde şarj istasyonu kurulumu gerçekleştirmek, kullanıcıların her zaman hızlıca aracını şarj edebilmesini sağlarken dışarıda şarj istasyonu arama zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor.
KURULUM SÜREÇLERİ VE ÖZEL DURUMLAR
Ev tipi şarj istasyonlarının kurulum süreçleri hakkında bilgi veren Timur, “Park yeri iç mekanda ve yakınında elektrik panosu bulunan kullanıcılar için kurulum süreci daha kolay ve ekonomik oluyor. İç mekanda elektrik panosu bulunmayan durumlarda ise ek pano kurulum maliyeti gerekebiliyor.” ifadelerini kullanıyor. Ayrıca, park yeri kapalı alanda, ancak yakında elektrik bağlantısı yoksa uzak noktadan kablolama yapılması gerektiğini, dış mekan park alanları içinse elektrik altyapısının uzaktan sağlanması veya duvar montaj çözümlerinin değerlendirilebileceğini belirtiyor.
YANLIŞ ŞARJ YÖNTEMLERİ RİSKLERİ ARTIRIYOR
Timur, yanlış şarj yöntemlerinin yaratabileceği risklere dikkat çekerek, “Uzatma kabloları, elektrikli araçların gerektirdiği yüksek güç ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmamıştır. Bu tür kablolar sürekli yüksek akıma maruz kaldığında aşırı ısınabilir, eriyebilir ve yangına neden olabilir.” diyor. Ayrıca, uzatma kablolarının kalitesinin, kesit alanının ve uzunluğunun güç kaybına ve voltaj düşmesine yol açabileceğini söyleyerek, aracın şarj sistemine ve ev elektrik tesisatına ciddi zararlar verme potansiyeli taşıdığını belirtiyor.
YETKİLİ SERVİSLERE BAŞVURUN
Murat Timur, elektrikli araç sahiplerinin güvenli şarj için profesyonel ev tipi şarj istasyonları kullanması ve kurulum için yetkili servislere başvurmalarının önemine vurgu yapıyor. Bu şekilde hem araç güvenliğinin sağlanacağını hem de olası yangın risklerinin ortadan kaldırılacağını ifade ediyor. Elektrikli araçların şarj dolum sürecinin, farklı araç marka ve modellerinde kullanılan On-Board sistemi ile bağlantılı olduğu da aktarılıyor. Ev tipi AC şarj ünitelerinde ortalama şarj süresinin 8 saat olduğu belirtiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı yazıda, “Kapalı mekân teşkil etmeyen ve blok olarak montajlı bir şekilde naklen getirilen, yangın ve elektrik tedbirleri alınmış olan elektrikli araç şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı” ifade ediliyor. Elektrikli araç sahiplerinin Estasyon’un web sitesindeki ünite seçeneklerini inceleyerek kendilerine en uygun ev tipi şarj istasyonunu seçmesi için “istasyon talep et” butonuna tıklamaları yeterli oluyor.