Yapay Zekada Kişisel Asistan Dönemi Başladı!

YAPAY ZEKADA YENİ BİR ÇAĞ

Avrupa Birliği’nin (AB) rekabetçi Digital Europe Programı çerçevesinde FFplus ve EuroHPC çağrıları ile desteklenen proje sayesinde yapay zeka modellerinin, bireylerin gerçek bir asistan gibi işlev gördüğü bir döneme geçiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Özönder konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Bizim için tatil planı yapabilen, uçak ve otel biletlerimizi satın alabilen, alışveriş yapabilen, bizimle sesli olarak etkileşim kurup bizim zevklerimize göre yemek siparişi veren, toplantı ayarlayan bir model düşünün. Zaten yıllardır filmlerde gördüğümüz yapay zeka tam da bu değil mi?” sözlerine yer veriyor. Ekip, Avrupa Birliği Digital Europe Programı’ndan aldıkları destek ile insana benzer işlevler gösterecek yeni bir yapay zeka modeli geliştirmeyi planlıyor.

PROJE DETAYLARI VE HEDEFLER

“Cihazda Yapay Zeka Ajanları: Gizliliği Koruyan Zeka ile Gerçek Zamanlı API Etkileşimlerini Dönüştürmek” adını taşıyan projenin geliştirilmesi, Doç. Dr. Şener Özönder’in Boğaziçi Üniversitesi Teknoparkı’nda faaliyet gösteren ArtificaX Bilişim şirketi ve Turkcell Global Bilgi iş birliğiyle bir yıllık süreçte tamamlanacak. Doç. Dr. Şener Özönder, mevcut yapay zeka sistemlerinin genellikle statik olarak sorulan sorulara yanıt veren sistemler olduğunu, ancak kendilerinin geliştireceği modelin kişisel asistan gibi hareket eden, aksiyon alabilen bir yapı sunacağını ifade ediyor. “Günümüzde yapay zeka modelleri çeşitli platformlar vasıtasıyla hayatlarımıza girdi. Ancak bunlar sorulan sorulara cevap veren statik chat ekranlarından öteye geçemiyor” diyor.

YENİ TEKNOLOJİLER

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Taha Koçyiğit de yeni yapay zeka modelinin geliştirilmesi için Barselona Süperhesaplama Merkezi’nde bulunan MareNostrum 5 altyapısındaki H100 GPU’ları kullanacaklarını belirtiyor. “Dünyada son dönemde, bizim modelimize benzer yapay zeka ajanlarına ilgi artmış durumda. Ancak hedeflediğimiz işlevselliğe ve performans seviyesine henüz ulaşan bir teknoloji yok. Bu projeyle de bir ilki gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullanıyor. Proje tamamlandığında, ‘LLaMA’ ve ‘Phi’ gibi açık kaynaklı modellere muhakeme, belirsizliklerle başa çıkma ve diğer yazılımlarla etkileşim kabiliyeti kazandırılacağını vurguluyor ve sonunda bu yapay zeka modelinin mobil cihazlarda ve otomobillerde kullanıcı dostu bir sesli asistana dönüşmesinin planlandığını ekliyor.

ÖNEMLİ

Terör Faaliyetleri Son Bulduğu Bir Suriye İçin Çalışacağız

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, bölgedeki barış ve iş birliği için tehdit oluşturmayan bir Suriye'nin inşası yönünde ortak çaba göstereceklerini belirtti.

Akademisyen Dini Değerleri Aşağıladı İddiası

Rize'deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde, dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle Doç. Dr. Hüseyin Tolu hakkında başlatılan idari soruşturma sonucu görevden uzaklaştırıldı.

Daha Fazlası!