ADALET KOMİSYONU BAŞKANI YÜKSEL’DEN YARGI REFORMU AÇIKLAMASI
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, 9. Yargı Paketi’nde yer alan düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yüksel, son 22 yılda yapılan yargı reformlarıyla temel hak ve özgürlüklerin genişletildiğini, yargıdaki reform iradesinin devam edeceğini vurguladı. Kanun teklifinde, aileyle ilgili düzenlemelerden sosyal medyadaki hakaret suçlarına kadar geniş kapsamlı düzenlemelerin yer aldığını belirtti.
EVLENEN KADINLARIN SOYADINA İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME
Cüneyt Yüksel, 9. Yargı Paketi’nin yargısal süreçlerin hızlandırılmasından suçla etkin mücadeleye kadar pek çok alanda önemli değişiklikleri içerdiğini ifade etti. Dikkat çeken bir düzenleme olan evlenen kadınların soyadına ilişkin değişiklikle ilgili olarak Yüksel, soybağının doğru bir şekilde tespit edilmesi ve kaydedilmesi için gereken adımların atılacağını açıkladı. Yapılacak yeni düzenlemeyle koca, ana veya çocuk soybağının reddi davasının açılabileceği bilgisini paylaştı.
YENİ DÜZENLEME: SOSYAL MEDYADA HAKARETE YAPTIRIM
Yüksel, sosyal medya üzerinden hakaret suçlarına ilişkin yapılacak düzenlemeyle suçla etkin mücadelenin hedeflendiğini belirtti. Sosyal medya üzerinden hakaret suçunu önödeme kapsamına almayı planladıklarını dile getiren Yüksel, uzlaştırma sürecinin daha etkin olması ve yargının iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Uzlaştırmacılarla ilgili “hukuk mezunu olma” şartının getirileceğini aktararak, uzlaşma görüşmeleri sırasında oluşabilecek zararların tazmin edilebilmesine olanak sağlanacağını belirtti.
HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVINDA DEĞİŞİKLİKLER
Yüksel, hakim ve savcı adayları ile avukat adaylarının Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’ndan başarılı olma şartı getiren düzenlemelerin 9. Yargı Paketi’nde yer aldığını açıkladı. Sınavlarda “milletlerarası hukuk”, “milletlerarası özel hukuk”, “genel kamu hukuku” ve “sosyal güvenlik hukuku” gibi alanların da sorulacağını ifade eden Yüksel, yapılan düzenlemelerle ilgililerin hukuk alanındaki yetkinliğinin artırılmasının ve sınavların daha kapsayıcı olmasının hedeflendiğini belirtti.