HASTALIK MEVSİMİ BAŞLADI
Hastalık mevsimi bir kez daha geldi. Mevsimin en yaygın hastalığı grip karşısında alınabilecek önlemlerin başında aşı olmak geliyor. Ancak tüm solunum yolu hastalıklarının aşısı ne yazık ki yok. Dahası, bir kez hastalığa yakalandıktan sonra yapılabilecek çok fazla şey kalmıyor. Üstelik bu hastalıkların çoğu virüs kaynaklı olduğundan antibiyotiklerle tedavi edilmeleri mümkün olmuyor. Antibiyotikler, yalnızca bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkili oluyor.
GRİP TEDAVİSİ İÇİN ANTİVİRAL İLAÇLAR
Grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar da mevcut. Ancak bu ilaçlar genellikle hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerden ötürü zayıflamış kişiler gibi ağır komplikasyonlar yaşama olasılığı yüksek hastalarda kullanılıyor. Özel bir durumu olmayan kişilere ise doktorlar bolca dinlenme ve semptomların geçmesini bekleme önerisinde bulunuyor. Normal koşullarda gribin yol açtığı ateş, baş ağrısı, kırıklık, burun tıkanıklığı veya akıntısı gibi belirtilerin 3 ila 5 gün içinde geçmesi bekleniyor.
UZUN SÜRELİ BELİRTİLER
Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. H. Keipp Talbot, “Bazı kişilerde öksürük ve boğaz ağrısı ortaya çıkabiliyor ya da bitkinlik yaşanabiliyor. Bu belirtiler biraz daha uzun süre gözlemleniyor” diyor. Bu nedenle, griple mücadele eden kişilerin belirtilere dikkat etmesi önemli.