ETKİNLİK TÜRK HAVACILIĞINI ANLATTI
Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Yunus Emre Enstitüsü’nde Türk havacılığının ilk şehitleri ile 1914 yılında gerçekleştirilen İstanbul-Kudüs-İskenderiye hava seyahati hakkında bir söyleşi gerçekleştirildi. Bu etkinliğe Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Dr. Mustafa Göksu, Katar Milli Arşivleri Arşiv Uzmanı Prof. Dr. Süheyl Sapan, Yunus Emre Enstitüsü Doha Koordinatörü Enver Gedik, Katar’daki akademisyenler, Türk ve yabancı öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
HAVA SEYAHATİNİN TARİHİ ÖNEMİ
Program, Arapça ve Türkçe olmak üzere iki dilde eş zamanlı tercüme ile düzenlendi. Etkinlikte, Türk pilotlarının gerçekleştirdiği 2 bin 250 kilometrelik “İstanbul-Kudüs-İskenderiye Hava Seyahati” ve bu seferi yapan Türk havacılığının ilk şehitleri Fethi Bey, Sadık Bey ve Nuri Bey’in seyahat rotaları ile yaşadıkları olaylar anlatıldı. Büyükelçi Göksu, bu hava seyahatinin Osmanlı Devleti’nin kontrolleri altındaki bölgelerin tamamıyla ilgilendiğini ve Türk-Arap kardeşliğine zarar vermeye çalışanlara karşı devletin mevcut gücünün bir kanıtı olduğunu belirtti.
ŞEHİTLERİN ANISI VE KARDESLİK VURGUSU
Arşiv Uzmanı Prof. Dr. Süheyl Sapan, yaptığı açıklamada şehit olan Pilot Teğmen Nuri Bey, Pilot Yüzbaşı Fethi Bey ve Üsteğmen Sadık Bey’in Suriye’nin başkenti Şam’daki Emevi Camisi’nde bulunan Selahattin Eyyubi Türbesi’nin yanındaki kabre defnedildiklerini belirtti. Bu durumun Türk-Arap kardeşliğinin en somut örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Etkinlik, konuklarla birlikte toplu fotoğraf çekimi ve plaket takdimi ile sona erdi.