Yeni Boşanma Süresi Düzenlemesi: 3 Yıl 1 Yıla İndi

TBMM ADALLET KOMİSYONU GÖRÜŞMELERE DEVAM EDİYOR

TBMM Adalet Komisyonu, 9. Yargı Paketi üzerine gerçekleştirdiği görüşmeleri sürdürüyor. Komisyondaki tartışmalar dün gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti ve teklifin ilk 13 maddesi komisyonda onaylandı.

BOŞANMA DAVALARINA GETİRİLEN YENİ DÜZENLEME

Kabul edilen maddeler arasında boşanma davaları ile ilgili bir düzenleme de bulunuyor. Yapılan değişikliğe göre, boşanma davasının reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı sürdüremeyen çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indiriliyor. Eğer boşanma sebeplerinden biriyle açılan bir dava reddedilmişse ve bu karar kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl geçmesine rağmen ortak hayat yeniden kurulamamışsa, evlilik birliği temelden sarsılmış kabul ediliyor. Bu durumda, eşlerden birinin talebi üzerine boşanma kararı verilecek.

AVUKATLIK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILIYOR

Kabul edilen maddeler kapsamında, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu’nda güncellemeler yapılıyor. Avukatlık stajına fiilen engel teşkil etmemek kaydıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, avukatlık stajının gerçekleştirilmesine engel teşkil etmiyor. Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile yardımcıları hariç, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanlar, staj süresi boyunca aylıksız veya ücretsiz izin kullanarak mahkemelerde staj yapabiliyor. Staj sürecinde, ilgilinin talep etmesi durumunda yıllık izinler de kullandırılabilecek. Kamu görevinin niteliğinden dolayı staj yapma konusunda aksama yaşanması durumunda, staj süreci içinde de aylıksız veya ücretsiz izin verilebilecek.

NOTERLİK KANUNU’NDA YENİ DÜZENLEMELER

Yapılan değişikliklerle Noterlik Kanunu kapsamında noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışma usulleri düzenlenecek. Noterlerin tatil günlerinde çalışması Türkiye Noterler Birliği’nin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenecek. Noterlik Ücret Tarifesi de her yıl mart ayı yerine ocak başında düzenlenecek. Noterlik işlemleri kapsamında ödenmesi gereken vergi, resim, harç ve diğer giderler nakit, banka kartı veya kredi kartı ile tahsil edilecek. Noterlerin vergi ve harç beyanı verme usulü sadeleştirilecek ve her ayın ilk 5 iş günü içinde önceki aya ait beyannameler hazırlanarak ilgili dairelere sunulacak. Araç sicil ve tescil bilgileri, belirli koşullar altında Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen katılım payı karşılığında paylaşılacak. Noterlik işlemleri, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemine kaydedilecek.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ VE İLAN PROSEDÜRÜ

Türk Medeni Kanunu’ndaki güncellemeyle, ad değişikliği durumlarının nüfus siciline kaydedilip Basın İlan Kurumunun ilan portalında duyurulması sağlanacak. İlanda, hükmü veren mahkeme, karar tarihi, dosya numarası, kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum tarihi, anne-baba adı, eski adı ve soyadı, mahkeme kararıyla verilen yeni ad ve soyadı bilgilerine yer verilecek. Teklifin ilk 13 maddesinin kabul edilmesinin ardından, Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, görüşmelere bugün saat 11.30’da devam edileceğini duyurdu.

ÖNEMLİ

Su Verimliliği Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su kaynaklarının korunmasını ve verimli kullanımını hedefleyen 'Su Verimliliği Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu.

Asgari Ücret Kararı Resmi Gazete’de Yayınlandı

Resmi Gazete'de, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararına dair tebliğ yayımlandı.

Daha Fazlası!